VIDEO | Elena, o româncă din Italia contaminată cu coronavirus, povestește prin ce a trecut: „Îmi doream doar să pot respira”

- Conținut sponsorizat -

Elena Vivsenco are 47 de ani, este originară din Suceava, dar locuiește de mulți ani în provincia Torino din regiunea italiană Piemont alături de partenerul de viață și de fiul ei de 21 de ani. Timp de 3 săptămâni, românca noastră a trecut prin cea mai urâtă experiență din viața ei după ce a fost contaminată cu coronavirus.

Am intrat în contact cu Elena după ce am văzut un articol în presa italiană în care relata prin ce-a trecut și am rugat-o să împărtășească povestea ei și cu cititorii noștri pentru a înțelege mai bine cu ce fel de pericol avem de-a face. Mai ales dacă ținem cont că în aceste zile noul coronavirus amenință să infecteze cât mai multă lume și în România, după ce în Italia a provocat tragedii după tragedii și mulți dintre conaționalii noștri sunt încă neîncrezători referitor la riscul la care se supun pe ei înșiși sau pe cei dragi pur și simplu ieșind din casă.

Iată ce povestește conaționala noastră:

„În familia mea toți suntem pozitivi… aici e foarte greu să se facă tampon (test pentru coronavirus – n.r.) și am înțeles că nici n-au destule să facă la toți”, a început să povestească Elena care precizează că doar ei și partenerului de viață i s-au efectuat teste, iar acesta din urmă este asimptomatic. Fiului ei și logodnicei acestuia nu le-au fost făcut testele, dar nici ei nu au prezentat simptome.

Când a ajuns la Urgențe, Elena nu avea putere nici să vorbească și orice efort îi obosea plămânii, întrerupându-i respirația. Personalul medical de acolo s-a comportat urât cu ea, a declarat românca noastră, precizând că acest comportament a apărut în special după ce s-a înțeles că ar putea fi infectată. Ulterior însă femeia a fost transferată la spitalul Carle din Cuneo, iar despre medicii și infirmierii de acolo are numai vorbe bune.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„La spitalul unde am fost dusă de urgență am fost tratată foarte rău.. O asistentă mi-a provocat durere… pentru că erau dezorganizați, nu știau ce să facă, se certau între ei fiindcă, oricum, virusul ăsta i-a luat pe neașteptate și nu știau ce să facă sau cum să se protejeze pe ei înșiși, vă imaginați pe alții”, a mai relatat femeia română.

„Când au auzit că eu am fost în Veneto, deci în zona cea mai infectată, o asistentă care era acolo, lângă noi, s-a ridicat de pe scaun, a venit lângă mine și eu aveam deja masca pe față, a început să mi-o împingă pe față, mi-a provocat durere la nas, la gură, la tot. Eu am început să-i strig că-mi face rău, mă doare… nu vă spun cum m-au tratat acolo, foarte rău”, a mai povestit Elena în video pe care-l puteți viziona la finalul acestui articol.

Conaționala noastră nu știe exact unde și cum s-a infectat cu acest virus, cert este că totul a început în data de 28 februarie când a început să aibă sau să manifeste simptomele și îi era tot mai greu să respire pe zi ce trecea. În spital a fost internată abia din 13 martie și a ieșit în 20 martie, dar toată perioada de convalescență a durat circa trei săptămâni și nici în clipa de față nu este complet vindecată.

„Eu am stat foarte rău pentru trei săptămâni. Dar foarte rău, deci nu puteam să fac nimic… Gândul meu era numai la «vreau aer, trebuie să respir» și mă concentram numai în direcția aia, pentru că mă dureau foarte tare plămânii”, a mai spus Elena.

„Eram în realitatea asta când vedeam ochii băiatului meu plini de teroare, plini de suferință și neputință”, și-a mai amintit femeia română.

- Continuarea după publicitate -

Elena a mai povestit de asemenea că nu suferea de probleme grave de sănătate înainte să fie infectată cu coronavirus, dar a fumat mult până în anul 2003 și medicii i-au spus că, în ciuda faptului că nu mai fumează de 17 ani, plămânii ei nu s-au vindecat complet nici până astăzi. Problema cea mai gravă însă a fost că Elena era supusă unui tratament pentru tiroidă în urma căruia lua un medicament numit Eutirox, iar acesta i-ar fi compromis sistemul imunitar în contact cu virusul. De altfel, se știe deja că sunt multe medicamente, în special analgezice, care agravează starea de sănătate a pacientului infectat, așa cum a anunțat și ministrul Sănătății francez (mai multe detalii aici).

„După șapte zile de tratament… de pastile… nu vă spun că acum abia aștept să treacă toate astea, să mă duc să-mi fac analizele complete, să văd dacă nu mi-a afectat altceva în organism. Nu mai aveam nevoie de oxigen (ventilatorul din spital care-i introducea oxigen în plămâni – n.r.) deci după șapte zile mi-au luat oxigenul, dar încă stau rău pentru că eu pneumonia la plămânul drept încă o am, mă doare, când vorbesc obosesc foarte mult”, a mai povestit românca.

Elena Vivșenco

În mod normal Elena trebuia să mai stea în spital câteva zile, dar când a înțeles că nu mai sunt locuri libere pentru alți pacienți, a cerut să fie externată, având în vedere că ea putea să respire în autonomie. Un gest nobil din partea ei, ținând cont că pot apărea complicații oricând și acum riscă să nu mai găsească ea un loc în spital.

În final, Elena le transmite un mesaj și celor care încă nu cred că acest virus există sau sunt indiferenți la riscul la care-i expun pe cei din jurul lor.

- Continuarea după publicitate -

„Sunt persoane, și aici în Italia, și din ceea ce am auzit chiar și în România, care nu cred. Zic că nu-i chiar adevărat tot ceea ce se povestește, sunt inconștienți și nu respectă regulile, nu stau acasă dacă trebuie să stea acasă, nu folosesc mănuși și mască… la persoanele alea eu le spun că ar trebui să se oprească și să-și folosească puțin conștiința. Pentru că cele mai multe persoane sunt cele care sunt asimptomatice, care nu prezintă niciun simptom și sunt cele mai periculoase pentru că dacă nu fac testul cu tampon, nu știu că sunt infectate și pot să-l aducă acasă sau când merg afară să infecteze foarte multe persoane.”

„Acum trebuie să fim uniți toți. Trebuie să fie atenți pentru că ei vor fi bine, vor supraviețui, dar o să aibă pe conștiință persoanele care se îmbolnăvesc mai grav și mor. Dar de ce mor?! Pentru că nu virusul omoară. Virusul îmbolnăvește întâi plămânii, plămânii nu oxigenează sângele și de aici sângele, nefiind oxigenat, provoacă stop cardiac, provoacă ischemia cerebrală”, a mai transmis Elena Vivsenco.