Româncă din Italia, rămasă fără un ochi după ce a fost atacată de un vecin. Bărbatul a fost eliberat la numai un an după agresiune

Petronela Codreanu, o româncă în vârstă de 43 de ani stabilită în localitatea italiană Golfo Aranci, provincia Sassari de pe insula Sardinia, trăiește cu frică și dezamăgire după ce bărbatul care a atacat-o brutal a fost eliberat din închisoare.

8431971_OBJ55363774_113776
Petronela Codreanu. Sursă foto: ilmessaggero.it.

Pasquale Serra, vecinul său în vârstă de 60 de ani, a scăpat de acuzația de tentativă de omor după ce un judecător a decis că, deși era capabil să înțeleagă ce face în momentul atacului, nu poate participa la un proces din cauza unei incapacități psihice ireversibile, scrie ziarul Il Messaggero.

- Continuarea după publicitate -

Dramaticul incident a avut loc la data de 2 iunie 2023, în complexul de locuințe sociale de pe via della Libertà din Golfo Aranci.

Bărbatul italian a pătruns în locuința româncei și i-a tras cu un harpon în ochiul drept, chiar în fața copiilor acesteia, după ce mai întâi încercase să provoace o explozie folosind o butelie de gaz.

În timpul atacului, bărbatul a strigat insulte rasiste și a amenințat-o cu moartea pe conaționala noastră.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Femeia româncă a pierdut definitiv vederea la ochiul drept, iar viața ei și a familiei sale s-a schimbat dramatic.

Deși experții au concluzionat că Serra era capabil de discernământ în timpul agresiunii, o evaluare psihiatrică ulterioară a arătat că acesta nu este apt să fie judecat din cauza unor probleme mentale grave și permanente.

În urma acestei decizii, judecătorul a dispus eliberarea sa din arest la domiciliu, considerând că nu reprezintă un pericol social.

Petronela Codreanu a exprimat o profundă dezamăgire față de sistemul de justiție italian, declarând că se simte victima unei nedreptăți uriașe.

- Continuarea după publicitate -

„Am pierdut un ochi, sunt invalidă sută la sută, iar copiii mei sunt traumatizați. Justiția nu a făcut dreptate, nu s-a luat în considerare ce mi s-a întâmplat mie, ci doar lui, care m-a atacat în casă”, a spus ea, adăugând că simte că a fost ignorată de autorități.

Petronela a povestit că relațiile cu vecinul au fost întotdeauna tensionate, acesta amenințându-i familia în repetate rânduri și manifestând un comportament agresiv.

„Ne-a amenințat inclusiv copiii cu un cuțit și ne-a aruncat bicicletele în scară. Am depus o plângere împotriva lui încă din 2019”, a declarat Petronela.

În prezent, femeia se teme pentru siguranța sa și a familiei, știind că agresorul urmează să locuiască la numai 200 de metri de casa lor.

- Continuarea după publicitate -

„Sunt terorizată și fără un ochi, iar el este liber. Dacă mă va lovi din nou, nici nu-l voi vedea venind”, a spus ea.

Avocata româncei, Cristina Mela, a catalogat decizia judiciară ca fiind „o injustiție flagrantă”.

Deși Petronela a cerut despăgubiri de 900.000 de euro, lipsa unei condamnări înseamnă că nu va primi nicio compensație pentru suferințele îndurate.

„Un subiect care, în mai puțin de un an, ajunge să fie considerat complet incapabil din punct de vedere psihic, pare atipic, mai ales în contextul în care are probleme cu alcoolul, epilepsia și alte afecțiuni medicale”, a explicat avocata.

- Continuarea după publicitate -

Petronela a ales să trăiască în Italia în urmă cu 18 ani, căutând o viață mai bună pentru ea și familia sa.

Astăzi, însă, se simte deziluzionată și consideră că statul italian nu a făcut suficient pentru a proteja victimele agresiunilor violente, în special femeile.

- Mai multe după publicitate -