Dreptul la șomaj pentru badantele din Italia și cum este calculat. Durata este direct proporțională cu perioada în care a lucrat

O badantă concediată în Italia poate beneficia de o indemnizație de șomaj de până la 750 de euro pe lună din partea Institutului Național de Asigurări Sociale (INPS) din această țară, conform portalului italian specializat în fiscalitate Pensione e Fisco.

Indemnizația, denumită Naspi (Noua Asigurare Socială pentru Ocupare), este acordată lucrătorilor casnici care își pierd locul de muncă din diverse motive, cum ar fi concedierea, decesul persoanei asistate sau încheierea unui contract pe perioadă determinată.

- Continuarea după publicitate -

Durata indemnizației Naspi este direct proporțională cu perioada în care persoana a fost angajată.

De exemplu, o persoană care a lucrat fără întrerupere timp de patru ani are dreptul la 24 de luni de indemnizație, în timp ce o persoană care a lucrat doi ani va primi 12 luni de Naspi.

Pentru cei cu perioade de angajare mai scurte, indemnizația se va calcula corespunzător, de exemplu, 8 luni de muncă oferă dreptul la 4 luni de indemnizație, mai precizează sursa citată.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un exemplu concret arată cum o badantă care a lucrat 10 luni pentru ultimul angajator și a avut alte perioade de muncă, în ultimii patru ani, poate cumula toate aceste perioade.

Astfel, dacă a lucrat 4 luni în 2021, 5 luni în 2022 și alte 5 luni în următorul an, împreună cu cele 10 luni din 2024, va avea dreptul la 12 luni de indemnizație, nu numai la 5 luni.

Indemnizația Naspi se calculează pe baza salariului mediu lunar din perioada de muncă. În general, suma este de 75% din salariul mediu, dar dacă acesta depășește 1.425,21 euro, se adaugă 25% din diferența dintre salariul mediu și această sumă.

Cu toate acestea, având în vedere că salariul mediu al unei badante în Italia este de aproximativ 1.000 de euro, indemnizația lunară ar ajunge la 750 de euro.

„Având în vedere că salariul mediu al badantelor din Italia rar depășește 1.000 de euro pe lună, o îngrijitoare poate avea dreptul, pentru toate lunile de șomaj, la o indemnizație de 750 de euro pe lună.

- Continuarea după publicitate -

Este de menționat, însă, că, începând cu a șasea lună de Naspi, suma se reduce cu 3% pe lună. Pentru badantele care au peste 55 de ani, reducerea începe din a opta lună”, mai scrie portalul italian.

Trimite mai departe