Părinții unui copil român mort în Italia, despăgubiți cu 390.000 de euro: „N-am vrut bani, ci să se facă dreptate.”

- Conținut sponsorizat -

Părinții unui adolescent român în vârstă de 14 ani, care s-a stins din viață la Spitalul Careggi din Florența din cauza unei disecții a aortei, după ce medicii l-au tratat inițial pentru o simplă scădere de glicemie, au fost despăgubiți cu 390.000 de euro în urma unui proces care s-a încheiat recent, după opt ani de tergiversări.

„N-am vrut bani, ci doar să se facă dreptate.”, a declarat tatăl băiatului român, un mic antreprenor în domeniul construcțiilor din Camucia, provincia Arezzo (Toscana), relatează Corriere della Sera.

O durere imensă pentru cei doi părinți, purtată în suflet de opt ani de zile, de când unicul lor fiu, Andrei Claudiu Tiseanu, care nu dăduse anterior semne că ar suferi de vreo patologie, a decedat la numai 14 ani pe patul spitalului, în decurs de zece zile.

El a suferit o disecție a aortei, dar inițial medicii l-au tratat pentru o simplă scădere de glicemie, ceea ce a dus la agravarea stării băiatului român.

Andrei Claudiu Tiseanu, decedat în Italia la numai 14 ani. Sursa foto: Corriere di Arezzo

Andrei locuia la Camucia și învăța la liceul din Castiglion Fiorentino

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Era o dimineață de la sfârșitul lunii noiembrie 2015 și Andrei, ca întotdeauna, se îndrepta spre școală, la Castiglion Fiorentino. Tatăl lui, un român în vârstă de 50 de ani, care este în Italia din 2000, povestește:

„Andrei era un mic geniu la matematică și avea note excelente, un băiat foarte bun care iubea taekwondo (disciplină sportivă din categoria artelor marțiale – n.r.). În acea dimineață de 18 noiembrie 2015, a ieșit ca de obicei să ia autobuzul către liceul din Castiglion Fiorentino. S-a simțit rău în timp ce era cu prietenii și colegii săi pe stradă. M-a sunat imediat: Vino să mă iei!”

Între timp, însă, colegii săi sunaseră deja la 118: „Când am ajuns, l-am găsit întins în ambulanță, era conștient. Asistenta m-a liniștit, spunându-mi că avea doar o scădere de glicemie, nimic grav.”

Cu toate acestea, Andrei a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul San Donato din Arezzo

„A fost clasificat drept cod galben, fără urgență. Între timp, el tot spunea că are dureri severe în piept. Am așteptat destul de mult acolo, având cod galben, apoi ne-au trimis la secția de Urgențe pediatrice. Și acolo a trebuit să așteptăm, iar fiul meu continua să se plângă de dureri puternice în piept. În cele din urmă au făcut testele care au arătat disecția aortei. Abia atunci a devenit un caz de urgență și au chemat elicopterul care l-a transportat la Spitalul Careggi”, a mai povestit tatăl.

- Continuarea după publicitate -

La spitalul din Florența, Andrei a fost dus imediat în sala de operație. „După operație, a ieșit medicul și ne-a explicat că s-a pierdut prea mult timp, că dacă nu ar fi fost vorba de un băiat așa de tânăr nici nu l-ar mai fi operat și că, chiar dacă printr-un miracol supraviețuia avea să sufere complicații grave pentru tot restul vieții”, a spus tatăl băiatului român.

Andrei Claudiu Tiseanu, decedat în Italia la numai 14 ani. Imagine din ziua înmormântării. Sursa foto: Corriere di Arezzo

Andrei Claudiu Tiseanu a murit în dimineața zilei de joi, 27 noiembrie. O întârziere fatală în stabilirea diagnosticului corect, care a costat ASL (Autoritatea Locală de Sănătate) 390.000 de euro, o despăgubire către părinții copilului stabilită de judecătorul Lucia Faltoni după opt ani de luptă juridică.

Andrei Claudiu Tiseanu, decedat în Italia la numai 14 ani. Imagine din ziua înmormântării. Sursa foto: Corriere di Arezzo

„Mie și soției mele nu ne pasă de bani – a spus tatăl îndurerat – suntem doar mulțumiți că s-a făcut dreptate. Ei au fost reprezentați în instanță de avocatul Umberto Cocci. Cazul a trecut prin fața a trei judecători care au încercat o mediere imposibilă: Autoritatea Locală de Sănătate, care intenționează să facă recurs, nu a vrut niciodată să-și recunoască responsabilitatea.

„M-a durut mult când ei (ASL – n.r.) au afirmat că au procedat în mod corect și nu și-au recunoscut greșeala”, a mai spus tatăl român care a mai vrut să atragă atenția opiniei publice asupra erorile care se fac în sistemul sanitar.

- Mai multe după publicitate -