Miercuri, 19 iunie 2019, ora 18:00, în Sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma (Piazza José de San Martin 1), va avea loc o nouă ediție a întâlnirilor „I MERCOLEDÌ LETTERARI”, un proiect inițiat de Accademia di Romania in Roma ce își propune promovarea scriitorilor români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia, precum și operele literare care fac referire la cultura română, se arată într-un comunicat sosit pe adresa redacției noastre.
În cadrul întâlniri va avea loc prezentarea volumului „Non ne sapevo niente” (Nu știam nimic despre asta), volum publicat în 2018 la Oltre Edizioni din Torino. La lansarea volumului vor participa: Ernesto Berretti, autorul volumului; Diego Zandel, scriitor și jurnalist, directorul colecției „Oltre Edizioni” a editurii Oltre și Alessandro Bisozzi, scriitor. Întâlnirea va fi moderată de Octavian Haragoș, diplomat în cadrul Ambasadei României în Italia. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și este promovat de Biblioteche di Roma. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.
„Non ne sapevo niente” (Nu știam nimic despre asta), scurt rezumat:
În 1995, pe Dunăre se încercă ruperea embargoului comercial cu ex-Jugoslavia, care se afla în plin război. Singurele controale erau cele făcute de Căștile Albastre ale EDC (actuala EDA), iar autorul era unul dintre militarii implicați. Și, așa cum povestește, asemenea colegiilor săi, nu știa nimic despre războiul din Balcani. Baza Misiunii era la Calafat, în sud-vestul unei Românii proaspăt ieșite de sub dictatura comunistă a regimului Ceaușescu. După mulți ani în care a fost interiorizată, experiența trăită în tinerețe este rememorată cu onestitate și pasiune, din perspectiva de acum a autorului, pe de o parte cu voința de a reda cât mai fidel experiențele puternice care l-au marcat în lunile acelea, iar pe de altă parte cu dorința de a înțelege și de a redimensiona acele experiențe și amintiri prin filtrul său actual. În prim-planul acestei evocări nu se află războiul din Balcani, ci lumea din acel microunivers pe care inițial personajul subofițerului îl asimilează cu întreaga Românie. Și, alături de personaje adevărate sau fictive care adaugă dramatism poveștii, în aceeași măsură este adus în prim-plan și demascat și spectrul dictatorului comunist, vinovat de a fi distrus economia națională și de a fi dus populația în pragul dezumanizării. Protagonistul este marcat de această experiență pe care a trăit-o cu curiozitate și compasiune și din care, peste timp, trage învățăminte pentru viață, alegând să demaște preconcepții și stereotipuri ale celor care pătrund într-o lume despre care „nu știau nimic”.
Ernesto Berretti are 50 de ani, locuiește la Civitavecchia și este subofițer în Serviciul Naval al Gărzii de Finanțe Italiene și expert tehnic de canotaj. Volumul său de debut, Nu știam nimic despre asta („Non ne sapevo niente”, 2018, Oltre Edizioni, Torino, 288 pagini), este un non-fiction în care rememorează experiența unei misiuni multinaționale a UEO în 1995 pe Dunăre, în contextul războiului din Serbia. Ernesto Berretti se autodefinește un „povestitor și analist rătăcitor”. În 1995 a fost unul dintre subofițerii italieni care au alcătuit o treime din cei 270 de militari din contingentul multinațional al EDC (Comunitatea Europeană pentru Apărare) care a avut ca misiune interzicerea traficului comercial cu Serbia, în perioada 1993-1995, cu sediul pe Dunăre, în zona Calafat.