În procesul de pregătire a alegerilor pentru Parlamentul României din decembrie 2020 în Italia, Ambasada României la Roma a organizat o videoconferință, la data de 30 septembrie, cu reprezentanții mediului asociativ, religios și ai presei de limbă română din Peninsulă. Au participat și reprezentanți ai Consulatelor Generale de la Milano, Torino, Trieste, Bologna, Bari și ai Consulatului Catania, se menționează într-un comunicat remis redacției noastre.
Șeful misiunii diplomatice a prezentat stadiul demersurilor întreprinse de Ambasadă și de oficiile consulare pentru organizarea procesului de votare la secție, subliniind că acesta este condiționat de evoluțiile epidemiologice din Italia. Astfel, având în vedere contextul incert generat de pandemia de Covid-19, ambasadorul Bologan a adresat un apel reprezentanților comunității românești, de a încuraja înscrierea cetățenilor români ca alegători prin corespondență. Până la momentul actual, doar 1112 cetățeni români cu domiciliul sau reședința în Peninsulă s-au înscris pentru votul prin corespondență, deși Italia găzduiește cea mai mare comunitate de români din străinătate. Ambasadorul a evidențiat că votul prin corespondență reprezintă cea mai simplă și sigură modalitate de exercitare a dreptului de vot, limitând riscul de infectare cu Coronavirus.
În continuare, s-a abordat tema combaterii apariției în spațiul public a unor informații inexacte sau distorsionate privind procesul de vot. Ambasadorul Bologan a îndemnat reprezentanții mediului asociativ, ai cultelor religioase și ai presei să sprijine misiunea diplomatică și oficiile consulare prin diseminarea informațiilor preluate din surse oficiale, în spiritul colaborării constante cu Ambasada și pentru o bună informare a comunității românești.
La finalul videoconferinței, ambasadorul George Bologan a mulțumit participanților pentru implicarea în procesul de pregătire a scrutinului din decembrie 2020 și pentru înțelegerea circumstanțelor speciale în care va avea loc, marcate de pandemia de Covid-19, aspecte care aduc în prim plan necesitatea imperioasă a votului prin corespondență.