Val de revoltă în Italia, după ce unii credincioși și-au făcut selfie cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc

În timp ce zeci de mii de credincioși așteaptă ore în șir în liniște, în Piața Sfântul Petru, pentru a aduce un ultim omagiu Papei Francisc, decedat luni, 21 aprilie, o serie de gesturi surprinse în fața sicriului expus în altarul Bazilicii Vaticane au provocat o furtună de controverse.

Mai multe persoane au fost filmate în timp ce își făceau selfie-uri chiar în fața trupului neînsuflețit al Suveranului Pontif, imaginile devenind rapid virale pe rețelele sociale.

1200-20250425183313

Aceste comportamente, surprinse de alți participanți și distribuite pe internet, au generat un val de revoltă printre credincioși și nu numai.

Mulți consideră că astfel de gesturi reprezintă o lipsă gravă de respect și sunt o dovadă a modului în care obsesia pentru imaginea personală poate depăși chiar și limitele sacralității și ale doliului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fenomenul a fost analizat de Daniela Villani, profesor universitar la Universitatea Catolică din Milano, specializată în psihologia generală și coordonatoare a Unității de Cercetare în Media Digitale, Psihologie și Bunăstare.

Potrivit acesteia, selfie-urile făcute în astfel de momente pot fi explicate printr-o trăire tot mai superficială a emoțiilor și o dorință acută de validare socială.

„Atunci când cineva își face o poză în astfel de situații, e ca și cum ar vrea să spună: ‘Eu am fost acolo, arăt asta și devin cunoscut’. A trece atât de repede prin fața trupului Papei și a filma acel moment nu permite o procesare profundă a trăirilor”, a explicat profesoara.

Din punct de vedere psihologic, acest comportament este unul protector, devenind o formă prin care oamenii trăiesc experiențele fără să fie cu adevărat prezenți în ele.

„Nu particip în mod profund, ci pun o distanță, golind puțin sensul participării mele”, a adăugat Villani, subliniind că nu toți cei care s-au fotografiat au făcut-o cu intenție lipsită de respect. „Dar mi se pare un gest care alterează profund sensul unei experiențe precum cea de a fi prezent într-un asemenea loc.”

- Continuarea după publicitate -

Imaginile continuă să stârnească reacții puternice, alimentând discuții despre respectul față de sacrul și despre efectele societății digitale asupra comportamentului uman în fața morții.