O româncă a stat 5 ore la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc. „Eu spun că m-a salvat”

Margareta, o româncă stabilită de două decenii în Italia, a stat cinci ore la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu Papei Francisc, la Vatican.

margareta-20250425-0
Margareta, românca din Italia care a stat 5 ore la coadă pentru a-i aduce un omagiu Papei Francisc. Sursă foto: observatornews.ro.

Femeia a povestit pentru Mădălina Iacob, trimisul special al emisiunii Observator, cu lacrimi în ochi, că Suveranul Pontif i-a salvat viața într-un moment dificil, amintindu-și cum, într-o zi, și-a pierdut geanta cu bani într-un aeroport, iar prezența unei imagini cu Papa Francisc în poșetă i-a adus norocul.

„Mi-am lăsat geanta într-un loc, cu bani, când mergeam acasă. În aeroport. Şi am avut pe Papa Francisc în poşetă şi eu spun că m-a salvat Papa Francisc.

Şi de atunci, eu îl iubesc foarte mult şi l-am iubit foarte mult şi chiar dacă au mai rămas din poza dânsului nişte rămăşiţe, le am şi la ora actuală şi nu vreau să le împrăştii”, a mărturisit Margareta.

1536x864_cmsv2_b8874911-3fbd-5d7f-b07a-207dfc6a4f8e-9223088
Sursă foto: euronews.com

De miercuri dimineaţă până aseară, aproximativ 90.000 de pelerini din întreaga lume au trecut pe la căpătâiul Papei, la Basilica Sfântul Petru.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mulți dintre ei au parcurs drumuri de peste 30 de ore pentru a se ruga lângă sicriul Suveranului Pontif.

În faţa numărului uriaş de oameni, oficialii de la Vatican au decis să țină Catedrala deschisă și peste noapte.

Atmosfera în interior a fost una solemnă, marcată de rugăciuni și de prezența numeroasă a tinerilor.

la salma esposta di papa Francesco a San pietro - foto LaPresse
Sursă foto: romatoday.it

Accesul cu telefonul mobil a fost permis, ca un simbol al deschiderii Papei Francisc către tehnologie.

Sicriul va rămâne expus până în această seară, când, la ora 20.00, va avea loc un ritual liturgic de sigilare. În România, ziua înmormântării Papei a fost declarată doliu naţional.

- Continuarea după publicitate -

Într-un interviu acordat în urmă cu șase ani și difuzat doar acum, Papa Francisc vorbea despre propria moarte cu o sinceritate emoționantă:

„Singurul lucru pe care i-L cer lui Iisus este: ‘Doamne, dacă vrei să-mi faci o favoare, să nu mă doară!’. Pentru că, în asta, sunt un pic laş, în ceea ce priveşte durerea”.

Medicul personal al Papei a asigurat că Suveranul Pontif nu a suferit în ultimele sale clipe de viață și că a fost lăsat să își trăiască ultimele momente acasă, așa cum își dorise.

Pregătirile pentru înmormântare sunt aproape finalizate. Papa Francisc va fi înmormântat la Basilica Santa Maria Maggiore, într-un mormânt simplu, realizat din marmură provenită din Liguria, regiunea de origine a unora dintre strămoșii săi italieni.

- Continuarea după publicitate -

Pe mormânt este inscripționat simplu „Franciscus”, iar deasupra a fost așezată o reproducere a crucii pectorale pe care a purtat-o în timpul pontificatului.

Omagii pentru Papa Francisc au fost aduse în întreaga lume. La Buenos Aires, vecinii și-au amintit de Jorge Bergoglio ca de un om simplu și cald.

„Vorbeam cum vorbeau argentinienii. Despre politică, fotbal, toate împreună. Cel mai mult vorbeam despre fotbal, pentru că îi plăcea foarte mult”, a spus un vecin.

Juan José Muglia, proprietarul unui magazin de încălțăminte, a povestit: „Ştiu că preotul venea aici, pentru că tata îmi spunea că părintele de la biserica San José cumpără de la noi. Eram foarte mic, dar am câteva amintiri şi îmi spun şi vecinii”.

- Continuarea după publicitate -

La Milano, 80.000 de oameni au ținut un moment de reculegere pe stadionul San Siro înaintea meciului dintre Inter şi AC Milan.

La 12.000 de kilometri distanţă, clubul său favorit de fotbal, San Lorenzo, a organizat o comemorare specială.

Slujbe de rugăciune au fost ținute la Moscova și Kiev, iar în Peru a fost inaugurată o expoziție foto care prezintă momente din vizita Papei Francisc din 2018.