Munca la negru în Italia și riscurile la care vă expuneți dacă lucrați ilegal, fără contract de muncă

- Conținut sponsorizat -

Cetăţenii români interesaţi să lucreze în Italia trebuie să analizeze cu atenţie ofertele de muncă şi să se asigure că raportul de muncă se va desfăşura în baza unui contract înregistrat la instituțiile în drept (INPS, INAIL, Inspectoratul teritorial de muncă).

În lipsa unui contract individual de muncă declarat, lucrătorii nu plătesc absolut nimic la stat şi nu figurează nicăieri ca angajaţi, astfel că nu se pot bucura de avantajele şi beneficiile unui salariat cu forme legale.

Care sunt riscurile la care vă expuneți dacă lucrați ilegal, fără un contract de muncă?

  • Întâmpinaţi dificultăţi de a vă înscrie la Registrul de evidenţă a populaţiei (Anagrafe) şi de a obţine dreptul de şedere pentru perioade mai mari de trei luni;
  • Sunteţi lipsiţi de protecţie socială; nu beneficiaţi de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială: alocaţia pentru nucleul familial, indemnizaţia de maternitate (în cazul femeilor), ajutorul de şomaj, pensia (neincluderea în stagiul de cotizare a perioadei lucrate), asistenţă medicală în caz de boală, etc.;
  • Puteţi avea retribuţii şi drepturi reduse faţă de cele stipulate în contractul colectiv de muncă aplicabil;
  • Riscaţi să nu fie respectat programul de lucru şi timpul de odihnă legal;
  • Puteţi fi angajat sub nivelul dvs. de calificare şi pregătire;
  • Instabilitate crescută a locului de muncă;
  • E posibil să nu fie asigurate măsuri de protecţie şi securitate a muncii, ceea ce poate cauza producerea unor grave accidente de muncă soldate în anumite cazuri cu decesul victimelor;
  • Puteţi întâmpina dificultăţi foarte mari în a obţine recunoaşterea drepturilor cuvenite în urma muncii prestate şi în a reclama angajatorul pentru nerespectarea reglementarilor în domeniul muncii;
  • Există riscul crescut de a deveni victime ale exploatării şi traficului de fiinţe umane.

În cazul victimelor traficului de persoane, cetățenii români pot apela numărul verde 0 800 800 678, activ 24 de ore din 24, de la care pot primi asistenţă, inclusiv în limba română, precum și la 004 021 313 31 00.

Munca la negru se întâlnește în mod frecvent în construcții, prestări servicii (îndeosebi în
gospodării private dar și în sectorul hotelier), comerțul organizat și neorganizat, stradal, dar și în sectoare greu accesibile cum sunt agricultura și exploatările forestiere.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Unde și cum puteți denunța în Italia refuzul angajatorului de a vă încheia un contract de muncă legal

Procedurile pentru denunțarea muncii la negru sunt simple și nu au repercusiuni asupra celor care fac acest lucru. Cea mai sigură și mai ușoară metodă este sesizarea Gărzii Financiare (Guardia di Finanza).

Plângerea nu poate fi anonimă, dar identitatea celui care o face, precum și declarațiile angajaților luate de către autorități în cadrul inspecției, vor rămâne secrete. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are acces la actele adunate în timpul anchetei, și astfel el nu poate afla cine a făcut această plângere. Acest lucru este necesar pentru a preîntâmpina eventualele presiuni din partea angajatorului asupra celui care a făcut plângerea.
După primirea plângerii, Garda Financiară decide dacă transmite actele mai departe către
Inspectoratul muncii sau desfășoară chiar ea un control.

O altă metodă de a depune o plângere legată de munca la negru este de a apela la cel
mai apropiat birou CAF-PATRONAT, la un sediu sindical sau să cereți sprijinul unui
avocat. Aceștia, vor trimite mai departe Inspectoratului de muncă, plângerea dumneavoastră.

Sesizarea autorităților cu privire la munca la negru aduce firmelor sau patronilor privați care folosesc această practică amenzi usturătoare, dar și plata datoriilor în bani către lucrător și către bugetul de stat corespunzătoare perioadei în care aceste plăți nu au fost făcute.