„Aceasta este o tragedie națională prevestită. Avem deja o creștere de 10% a deceselor provocate de infarct și ictus. Dacă nu acționăm acum, vom avea morți mâine și nu vom putea trata azi. Lockdownul în anumite zone metropolitane trebuie impus imediat. Eu l-aș fi decis deja la Napoli.”
Semnalul de alarmă de mai sus a fost tras de doctorul și profesorul academician Walter Ricciardi, consilier al Ministerului Sănătății din Italia, citat de ziarul Il Messaggero. Ricciardi nu este singurul medic, însă, care cere guvernului italian să ia măsuri mai drastice.
„Datele sunt foarte clare, în două săptămâni vom depăși numărul maxim de pacienți internați la Terapie Intensivă pe care i-am avut în luna aprilie. Țineți cont că în cele două secții de Boli Infecțioase pe care le conduc eu, de exemplu, avem pacienți în modalitate semi-intensivă, care respiră cu ajutorul căștilor (echipamente sub formă de căști care suplinesc oxigenarea naturală, numite și căști CPAP – n.r.). Evident, au oricum o asistență de nivel înalt, dar încercăm, pe cât posibil, să nu încărcăm secțiile de Terapie Intensivă. Chiar și dacă am reuși să creăm mai multe locuri, nu am avea personal medical la care să apelăm”, se plânge și profesorul Massimo Andreoni, directorul secțiilor de Boli Infecțioase de la spitalul Policlinico di Tor Vergata din Roma, care este totodată docent și director științific la Societatea Italiană pentru Boli Infecțioase și Tropicale (SIMIT).
Tot Andreoni afirmă că peste două-trei săptămâni „vom fi într-o situație dramatică, nu vom reuși să gestionăm un număr atât de mare de pacienți internați la Terapie Intensivă.”
Potrivit celor mai recente date publicate ieri, 8 noiembrie 2020, de către Ministerul Sănătății din Italia, numărul pacienților internați în secțiile ATI a ajuns la 2.749, cu o creștere de 115 în ultimele 24 de ore. În acest ritm, în numai două săptămâni Italia va depăși numărul maxim de pacienți la Terapie Intensivă care a fost atins în luna aprilie a acestui an și care era de 4.068 în total.
Înainte de pandemie, paturile din secțiile ATI pe tot teritoriul italian erau 5.179, iar în prezent acestea au ajuns la 7.000. Comisarul pentru implementarea măsurilor necesare pentru combaterea pandemiei COVID-19, Domenico Arcuri, spune că numărul locurilor la ATI pot fi mărite până la 9.518.
Dar problema cea mai mare, spun medicii italieni, nu este atât numărul locurilor disponibile la Terapie Intensivă (de care trebuie ținut cont totuși și în cazul altor urgențe precum accidente, calamități naturale, etc., ce pot apărea pe parcurs), cât lipsa personalului medical specializat în tratarea și îngrijirea pacienților.
„Aș mai adăuga și faptul că, atunci când am ajuns la 4.068 de pacienți internați la Terapie Intensivă, eram deja în lockdown de vreo două săptămâni. Ne aflam într-o situație în care știam că, mai devreme sau mai târziu, va exista o frânare a numărului de cazuri, iar noi, personalul medical, vedeam o posibilitate de redresare, pentru că eram conștienți că efectele închiderii vor sosi. Ne spuneam: rezistăm, situația se va îmbunătăți. În prezent, această posibilitate nu o vedem. Suntem mult mai stresați. Restricțiile impuse nu fac decât să încetinească creșterea numărului de contaminări. Închiderile decise prin ultimul decret au venit prea târziu, ar fi fost bune când eram la 20.000 de cazuri noi pe zi, nu azi, când suntem la 40.000”, a mai spus profesorul Andreoni.
O altă problemă pe care o evidențiază medicii italieni este aceea că, în luna aprilie, mai bine de jumătate dintre pacienții de la ATI erau concentrați în trei regiuni: Lombardia, Piemont și Emilia-Romagna. Personalul medical putea, așadar, să fie mutat și organizat din regiunile care aveau mai puțină presiune din acest punct de vedere, către cele trei regiuni grav afectate. Astăzi, în schimb, numărul cazurilor critice, care au nevoie de internare la Terapie Intensivă, este distribuit în mod omogen în toată Italia, ceea ce va îngreuna gestionarea acestor pacienți, în caz de o creștere la nivelul celei din luna aprilie sau mai mare, din cauza lipsei de personal medical.
Din toate regiunile italiene sunt trase semnale de alarmă de acest gen, mai scrie ziarul Il Messaggero. Sicilia, spre exemplu, care în luna aprilie nu era afectată atât de tare de numărul mare de pacienți COVID-19 în stare critică, în prezent se luptă deja cu lipsa locurilor disponibile.
„Avem ambulanțe care stau în coloană ore în șir, zona COVID este plină și suntem nevoiți să acceptăm un număr de pacienți peste capacitatea pe care o avem, pentru binele acestora. Va fi o implozie”, a declarat un medic de la spitalul din Catania.
Un reportaj al televiziunii regionale TGS a arătat, totodată, că la spitalul civic din Palermo se află 54 de pacienți internați la secția Urgențe care, în cazul agravării stării lor de sănătate, nu vor putea beneficia de intubație cu oxigen. Conducerea regiunii Sicilia a dezmințit, însă, această informație.
Ordinul Medicilor din Puglia, în schimb, avertizează că „în acest ritm constant de creștere, pe 8 decembrie riscăm să ajungem la 400 de morți (pe zi, doar în această regiune – n.r.) și epuizarea paturilor pentru COVID”.
Situația cu adevărat îngrijorătoare, pentru moment, este cea din Nordul Italiei. Profesorul universitar și medic la spitalul din Novara, Alessandro Stetco, face un apel către ONG-uri:
„Redirecționați personalul sanitar de la spitalele voastre către Piemont. Paturile și, în special, personalul medical, sunt aproape epuizate. Avem nevoie de ajutorul tuturor.”
Conform datelor publicate ieri, cei mai mulți pacienți internați în secțiile ATI sunt în regiunile Lombardia, Piemont, Campania, Veneto și Emilia-Romagna. Valle d’Aosta, Basilicata și Molise, pe de altă parte, se află la polul opus.