Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate, în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii, se anunță pe site-ul Ministerului Românilor de Pretutindeni.
Înainte de a prezenta lista secțiilor de votare, însă, trebuie făcute câteva precizări importante despre acest referendum.
Ce votăm la acest referendum?
Referendumul din 6 și 7 octombrie 2018 are ca scop principal modificarea punctului 1 din articolul 48 al Constituției României, care definește familia astfel:
Articolul 48 Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.
Dacă referendumul va fi validat și majoritatea voturilor de la referendum vor fi „DA”, atunci textul de mai sus, din Constituția României, va fi schimbat după cum urmează.
Articolul 48 Familia
(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.
În contrar, dacă referendumul nu va fi validat, textul respectiv va rămâne așa cum este și în prezent.
Cum poate fi validat referendumul pentru familie?
Indiferent de ceea ce vor vota majoritatea românilor care se vor prezenta la vot, conform articolului 5 din Legea 3/2000 (Legea Referendumului), acest referendum va fi validat doar dacă se vor îndeplini două condiții, și anume:
- cel puțin 30% dintre cetățenii români de pe listele electorale să se prezinte la vot (până în 2014 legea prevedea un minim de 50% dar PSD a modificat această lege după eșecul referendumului pentru demiterea lui Băsescu în așa fel încât pragul să fie de 30%);
- cel puțin 25% dintre cetățenii români de pe listele electorale să exprime votul valid cu „da” sau „nu”.
Prin urmare, dacă prezența la vot în cadrul referendumului va fi mai mică de 30%, din totalul cetățenilor cu drept vot înscriși pe listele electorale, sau, dacă totalul celor care vor vota cu „Da” sau „Nu” va fi mai mic de 25% din totalul cetățenilor români înscriși pe listele electorale, referendumul va fi anulat iar Constituția României nu va fi modificată.
Unde pot vota românii din străinătate?
Ministerul Afacerilor Externe a înființat 377 secții de votare în străinătate, dintre care 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.
Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14). Pentru a vedea lista completă a secțiilor de votare din străinătate, dați click aici. Dacă doriți să vedeți doar lista secțiilor de votare din Italia, dați click aici.
Ministerul Afacerilor Externe a început, totodată, distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor electorale şi a celorlalte materiale necesare votării către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale din străinătate, urmând ca acestea să fie puse la dispoziţia birourilor secţiilor de votare din străinătate.
Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziție, de asemenea, pentru cei interesați, și „Ghidul Alegătorului Român din Străinătate” care conține informații detaliate despre referendumul din 6-7 octombrie 2018 și care poate fi vizualizat în format PDF aici.