Italia se confruntă cu efectele tot mai grave ale schimbărilor climatice, într-o perioadă marcată de temperaturi caniculare, ploi torențiale și fenomene meteorologice periculoase care au provocat victime, pagube materiale și perturbări semnificative ale transportului.
Două persoane și-au pierdut viața în aceste zile, din cauza fenomenelor extreme. În Bardonecchia, în provincia Torino, un bărbat de 70 de ani a murit înecat după ce pârâul Frejus a ieșit din matcă în urma ploilor abundente. Localitatea a fost declarată „zonă roșie”.

În Bologna, un muncitor de 47 de ani a decedat pe un șantier, după ce i s-a făcut rău cel mai probabil din cauza căldurii, informează La Repubblica.
La Milano, căldura extremă ar fi provocat prăbușirea unei reclame de mari dimensiuni de pe un zgârie-nori aparținând grupului Generali. Din fericire, nu au fost raportate victime în acest incident.
Serviciile de protecție civilă au emis astăzi o avertizare de cod galben pentru fenomene meteo periculoase în regiunile Emilia-Romagna, Lombardia și Veneto.
Între timp, Campobasso s-a alăturat celor 17 orașe aflate sub avertizare roșie pentru caniculă, ridicând totalul la 18. În Palermo, autoritățile au emis o alertă de nivel 3 pentru val de căldură, cu temperaturi resimțite de până la 37 de grade Celsius, și au avertizat asupra unui risc moderat de incendii.
Și alte zone din nordul Italiei au fost afectate de vremea extremă. În Treviso, pompierii au intervenit de 25 de ori în urma furtunilor și a vântului puternic.
Intervențiile, care au început luni, 30 iunie, în jurul orei 17:30 și s-au încheiat în jurul orei 01:00, au vizat îndepărtarea copacilor căzuți, asigurarea stâlpilor instabili și a acoperișurilor avariate. Printre localitățile afectate se numără Montebelluna, Paese și Ponzano Veneto.
În provincia Belluno, o alunecare de teren a determinat închiderea șoselei între San Vito di Cadore și Cortina. Potrivit autorităților locale, masa de aluviuni (material format din bolovani, mâl, nisip și pietriș) continuă să transporte cantități mari de material către vale.
Fenomenele meteorologice extreme au avut impact și asupra transportului internațional. Circulația feroviară dintre Paris și Milano a fost întreruptă pentru „cel puțin câteva zile” din cauza furtunilor violente care au afectat valea Maurienne, în departamentul francez Savoia.
Temperaturile ridicate ale Mării Mediterane, care au atins și 26 de grade Celsius, sunt un alt indiciu al încălzirii globale care afectează întreaga regiune.
Specialiștii avertizează că aceste fenomene vor deveni tot mai frecvente și intense, în pofida opiniilor celor care neagă realitatea crizei climatice.