Noua generație de copii și tineri români din Italia va schimba considerabil în bine concepția populației autohtone despre persoanele de naționalitate română. Mulți dintre ei sunt elevi și studenți deosebit de inteligenți, talentați, studioși, cu merite bune la învățătură, care fac cinste comunității din care fac parte. Un exemplu pe care vrem să-l facem cunoscut românilor din Italia este cel al unei adolescente românce în vârstă de 15 ani, care este una dintre cele mai bune eleve ale liceului unde învață. Pe lângă principiile și calitățile sale, are însă o particularitate, este dependentă de un scaun cu rotile.
Hergheligiu Maria Elena locuiește împreună cu familia la Basaluzzo (Piemonte) și este în primul an de studiu la Liceul Edoardo Amaldi, din Novi Ligure, profilul științe umaniste. „O persoană minunată, un exemplu pentru noi toți. O copilă cu care viața nu a fost deloc generoasă până acum și totuși ea nu a renunțat să lupte”, ne-a spus despre ea Anca Gheți, profesoară de origine română la liceul respectiv.
Din fragedă pruncie, Maria Elena a fost diagnosticată cu parapareză spastică, boală care i-a limitat funcțiile motorii, libertatea de mișcare, dar nu și cea de gândire. Tânăra adolescentă română dă dovadă de o inteligență deosebită, de determinare, voință, disciplină și o claritate a ideilor impresionantă.
„În nici două luni de când a intrat la liceu, a reușit să câștige respectul și admirația tuturor”, ne-a spus Anca Gheți. „Ieri au fost alegerile pentru șeful clasei, iar ea a reușit să câștige detașat, fiind aleasă în același timp și în consiliul de elevi al liceului. E un model de determinare și muncă asiduă pentru noi toți”.
Mama adolescentei românce ne-a povestit că Maria Elena avea doar un anișor când bunica ei a observat că ceva este în neregulă cu: „Maria s-a născut prematur, la 6 luni și jumătate, dar despre boala ei nu am știut nimic până la vârsta de 1 an. Mama mea a mers cu ea la medicul de familie și l-a avertizat că fetița nu mișca așa cum trebuie mânuțele, apoi analizele ne-au confirmat că Maria suferea de parapareză spastică.”
Când Maria Elena avea 4 ani părinții au hotărât să se mute în Italia, convinși de faptul că în această țară îi vor putea oferi o îngrijire medicală și o integrare socială mai bună fetiței lor: „Ne-am mutat în Italia pentru ea, probabil așa după cum bine știți în România drumurile acestor copii sunt închise”, ne-a mărturisit mama fetei.
În ultimii 11 ani, de când este în Italia, Maria Elena a suferit mai multe intervenții chirurgicale, precum și perioade lungi de fizioterapie, extrem de dureroase, dar care i-au întărit și mai tare încrederea în sine, în forțele proprii. Chiar dacă nu a stat niciodată singură pe picioare la propriu, a învățat, datorită părinților și bunicilor care i-au stat mereu alături, că independența unei persoane este la nivel mintal, nu la cel fizic, că trebuie să viseze și să spere, să lupte mereu pentru a-și atinge obiectivele.
La telefon, când am întrebat-o despre planurile de viitor, tânăra elevă de liceu ne-a mărturisit că i-ar place să devină medic, dar este foarte atrasă și de psihologie, iar copiilor și tinerilor cu dizabilități le-a transmis „să aibă încredere în sine și să învețe să se iubească pe ei înșiși. Să nu permită nimănui să-i judece, pentru că nimeni nu are dreptul să facă asta.”
Am păstrat pentru încheiere discursul emoționant al tinerei eleve Maria Elena Hergheligiu, în fața colegilor și profesorilor săi:
„Am decis să-mi iau responsabilitatea de a vă reprezenta pentru că vreau să demonstrez că a avea un handicap nu înseamnă a avea limite. Vom înfrunta împreună orice problemă, vom discuta chiar și despre cel mai mic inconvenient și veți fi liberi să vă exprimați opinia personală. Și așa trebuie să fie, pentru că suntem o entitate, iar eu voi fi mereu la dispoziția voastră. Vă rog să mă votați pentru că sunt sigură că vă pot reprezenta într-un mod extraordinar. Inima este harta care îți arată unde vei merge, corpul și fața sunt harta care arată unde ai fost. Am fost în locuri de neimaginat pentru voi, am învățat că dacă mă prăbușesc de zece ori, trebuie să mă ridic de douăzeci de ori! Am învățat că nu trebuie să renunț niciodată, că trebuie să fii consecvent și perseverent pentru a-ți atinge obiectivul. Generația noastră este minunată și sunt dispusă să vă ajut să realizați multe lucruri, deoarece unitatea reprezintă forța noastră!”