O localitate din Italia în care s-au născut mai mulți străini decât italieni. Aceasta este Monfalcone, în provincia Gorizia, din regiunea Friuli-Venezia Giulia, unde numărul numărul nașterilor copiilor din părinți de origine străină l-au depășit pe cel al nou-născuților italieni în anul 2017.
Străinii la Monfalcone reprezintă 22% din totalul populației iar în anul 2017 nou-născuții din oraș au fost 258 din care doar 118 italieni, în timp ce un număr de 140 sunt de origine străină, scrie Leggo.
Anul trecut 84 de copii s-au născut cu părinți din Bangladesh și 18 sunt cei ale căror familii provin din România. Urmate de copii din țările fostei Iugoslavii și din Africa de Nord. O prezență masivă a copiilor non-italieni care, în ultimii ani, a condus la înființarea de clase primare formate aproape exclusiv din străini.
Ius soli, legea prin care 158.000 de copii români ar putea deveni imediat italieni
Noile norme aprobate de Cameră pe 13 octombrie 2015, dar care încă trebuie să treacă în Senat, ar garanta cetățenia italiană la circa 800.000 de copii străini. Dintre aceștia, 158.000 sunt români, grupul cel mai mare.
Fundația Leone Moressa a publicat un studiu pentru a explica cine ar fi potențialii noi italieni. Beneficiarii reformei ar fi 800.600 de tineri, circa 80% dintre minorii străini rezidenți în Italia. Acestora li s-ar adăuga 58.500 de potențiali beneficiari în fiecare an.
Noile norme promovează principiul „ius soli temperato”: un copil născut în Italia devine în mod automat italian dacă cel puțin unul dintre părinții săi se află legal în Italia de cel puțin 5 ani. Normele introduc și așa-numitul „ius soli culturae”, devenind italian „minorul străin, născut în Italia sau care aici a venit până la vârsta de 12 ani, care a frecventat un parcurs formativ timp de cel puțin cinci ani”.
La 1 ianuarie 2017, în Italia erau circa un milion de minori străini, 21% din totalul populației imigrate. Băieții sunt 52% și fetele 48%.