Avion plin cu pasageri, care zbura spre Italia, interceptat de avioanele de luptă NATO după ce a pierdut contactul radio

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Un incident aviatic neobișnuit a avut loc deasupra Calabriei, regiunea din Sudul Italiei, când un avion Boeing 787, care efectua un zbor de la Mombasa, Kenya, spre Roma, a pierdut temporar contactul radio cu controlul traficului aerian.

Potrivit ziarului La Repubblica, incidentul s-a petrecut luni, 7 octombrie 2024, cu aproximativ o oră înainte de aterizarea programată la aeroportul Leonardo da Vinci din Roma.

- Continuarea după publicitate -

În momentul în care legătura radio a fost întreruptă, s-a declanșat procedura de urgență denumită „scramble”, o măsură rapidă de intervenție ordonată de NATO prin Centrul de Operațiuni Aeriene Combinat (CAOC) din Torrejon, Spania.

Decizia a fost luată în coordonare cu Comandamentul Operațiunilor Aerospațiale din Poggio Renatico, Italia.

Pentru a răspunde rapid acestei situații, două avioane de luptă F-35, aparținând celui de-al 32-lea Escadron din Amendola, au decolat de urgență.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Scopul lor a fost să localizeze și să intercepteze avionul de pasageri Boeing 787, dar și să investigheze orice posibilă amenințare din partea unor aeronave suspecte.

Căutarea a fost coordonată de personalul Grupului 22 D.A.M.I. din Licola, care a ghidat avioanele F-35 către ținta lor, mai precizează sursa citată.

Avioanele de luptă au reușit să identifice avionul civil și să confirme că nu se află în stare de urgență.

Între timp, aeronava Boeing 787 reușise să restabilească legătura radio cu autoritățile de control ale traficului aerian, astfel încât alarma a fost anulată.

Avionul și-a continuat zborul în condiții de siguranță, iar aterizarea la aeroportul din Roma Fiumicino s-a desfășurat fără incidente, conform planului de zbor.

- Continuarea după publicitate -

Această intervenție rapidă a demonstrat eficiența protocoalelor NATO și capacitatea forțelor aeriene italiene de a acționa prompt în fața potențialelor amenințări.