O româncă din străinătate vinde sarmale la bucată. A câștigat în două zile cât alții într-o lună

O româncă originară din județul Iași și-a transformat pasiunea pentru gătit într-o afacere de succes în Anglia, aducând pe mesele românilor din Regatul Unit preparatele tradiționale din Moldova, în special sarmalele.

Povestea Oanei Smeu, fondatoarea „Romanian goodies by Oana,” începe în 2020, când, împreună cu soțul și cei patru copii, a decis să se mute în Marea Britanie, relatează BZI.

photo_2024-08-28_11-08-19
Oana Smeu. Sursa foto: BZI

Din pasiune pentru gătit, a început să vândă, pe internet, tradiționalele sarmale la bucată

Dornică să contribuie la bugetul familiei și să-și ocupe timpul după nașterea celui mai mic copil, Oana a început să gătească rețete tradiționale românești în mica ei bucătărie.

Primele preparate au fost sarmalele, rețetă învățată de la bunica sa, iar cererea pentru acestea a venit neașteptat de repede. După ce a postat fotografii cu sarmalele pe grupurile de români din Anglia, Oana a fost surprinsă de succesul pe care l-a avut:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În două zile, am făcut 1.600 de lire. Aceia au fost primii mei bani făcuți din sarmale”, a declarat românca.

Succesul nu s-a oprit aici. Cererile au continuat să crească, iar Oana a fost solicitată să gătească la evenimente importante, precum nunți și botezuri, unde a pregătit meniuri complete cu aperitive, ciorbă, sarmale și friptură:

„După ce am gătit pentru prima dată la o nuntă și evenimentul a ieșit impecabil, am decis să mă implic tot mai mult în astfel de situații”, a adăugat Oana.

photo_2024-08-28_11-08-23
Sursa foto: BZI

Interesant este că nu doar românii din Marea Britanie au devenit clienții fideli ai conaționalei noastre, ci și englezii.

Printre aceștia se numără și medici esteticieni care au angajat-o să le furnizeze mâncare săptămânal, fiind cuceriți de gustul autentic al preparatelor românești.

„Am ajuns să gătesc mâncare săptămânal pentru medicii esteticieni din Anglia. M-au angajat în cadrul firmei pentru a le furniza mâncare. Sunt înnebuniți, mai ales după sarmale și ciorbă de perișoare.

Eu prepar doar mâncare din inima Moldovei, așa cum am învățat de la bunica mea și de la mătușile mele. Norocul meu a fost că, de mică, am avut înclinații spre bucătărie, având în familie doar gospodine.

Eu, la bază, sunt asistentă medicală, am practicat această meserie și în țară, și în Anglia, însă nu m-am regăsit complet în ea. Apoi au apărut copiii și am decis să-mi transform pasiunea într-o muncă. Și mi-a ieșit. Acum, planurile pentru viitor sunt mari. Mi-aș dori să devin private chef și să gătesc și pentru nume mari din străinătate”, a povestit Oana Smeu.

Ea își procură ingredientele fie din magazinele românești din Anglia, fie prin livrări speciale din România, pentru a păstra autenticitatea preparatelor.

De asemenea, s-a aventurat și în domeniul dulciurilor tradiționale, oferind clienților săi cozonaci, gogoși, plăcinte cu brânză și alte bunătăți.

Astfel, pasiunea pentru gătit a unei ieșence a adus gustul tradițiilor românești în casele românilor și englezilor din Regatul Unit, transformând-o pe Oana Smeu într-una dintre cele mai căutate bucătărese din Anglia.