Doi medici români, acuzați de omor calificat. Provocau intenționat moartea pacienților

Într-un caz șocant care a cutremurat sistemul medical din România, două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au fost reținute miercuri, 7 august, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare. Alături de ele, o asistentă medicală este cercetată pentru mărturie mincinoasă.

Cele două doctorițe, M.M.A. și P.M., specialiste în Anestezie și Terapie Intensivă, au fost puse sub acțiune penală de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, relatează Digi24.

Potrivit procurorilor, acestea au conceput și pus în aplicare un plan macabru pentru a provoca decesul unor pacienți critici, reducând brusc dozele de noradrenalină, un medicament esențial pentru menținerea tensiunii arteriale.

Practic, bolnavilor care ajungeau la ATI cu șanse mici de recuperare le era grăbit sfârșitul

17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În dosarul aflat în desfășurare, procurorii au obținut dovezi clare că cele două au provocat intenționat moartea unui bărbat de 54 de ani.

La data de 26 martie 2024, inculpata M.M.A. a redus brusc doza de noradrenalină administrată pacientului, de la 15 ml/h la 1 ml/h. Intervenția unei asistente a împiedicat decesul imediat, însă pe 4 aprilie 2024, ambele doctorițe au repetat manevra, rezultând în decesul pacientului la ora 15:00.

Asistenta C.M., cercetată pentru mărturie mincinoasă, a dat declarații contradictorii în timpul anchetei, fiind acuzată că a ascuns informații esențiale despre caz.

Procurorii și polițiștii au efectuat percheziții la locuințele angajaților Spitalului Sf. Pantelimon și au audiat patru cadre medicale.

Autoritățile continuă investigațiile în acest caz care a zguduit opinia publică și a ridicat numeroase semne de întrebare asupra practicilor din unitățile medicale.