Repatrierea românilor decedați în străinătate în atenția presei din România: „Români până la moarte”, o campanie lansată de ziarul Libertatea

- Conținut sponsorizat -

Începând de marți, 12 decembrie 2017, ziarul Libertatea din România va da startul unei campanii numite „Români până la moarte”, în cadrul căreia vor fi prezentate o serie de reportaje despre cetățenii români care mor în străinătate și ale căror corpuri neînsuflețite sunt foarte greu de adus acasă, în România, de către familiile îndurerate.

„Poveștile pe care vi le vom prezenta nu pot fi îndulcite. Sunt despre agonie, umilință și corpuri care zac în morgile din Spania și Italia. Autoritățile statului român spun că nu au cum să ajute familiile care vor să-i aducă pe cei dragi acasă. Este invocată legislația în vigoare, una care privează pe rudele celor decedați de singurul sentiment care le permite să meargă mai departe: împăcarea. Pentru că simpla resemnare în fața morții nu este îndeajuns pentru o familie îndoliată”, relatează Libertatea.ro.

Până la această dată, trupurile a 23 de români zac în morgile din Italia, Spania, Germania, Franța, Ungaria, Grecia și SUA, scrie sursa citată. Acestea zac de luni întregi în frigiderele de la morgă și, unele dintre ele, sunt înhumate în absența familiei.

Ministerul Afacerilor Externe declară că pentru repatrierea românilor decedați în străinătate costurile pornesc de la 3.000 de euro, pentru cei morți în Europa, până la 15.000 de euro pentru alte continente, precum America sau Orientul Îndepărtat.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform ziarului Libertatea, peste trei milioane de români se află în prezent la muncă în străinătate, plecați dintr-o țară în care aceștia considerau că nu au un viitor. Au plecat pentru un trai mai bun și unii chiar l-au găsit. Majoritatea au trimis în România bani pentru a-și ajuta familiile să trăiască mai bine, pentru a-și construi case în care să se-ntoarcă pe viitor dar unii dintre ei și-au găsit sfârșitul departe de casele noi și familiile lor.

„Viața le-a dat multe lovituri, dar nici după moarte nu au fost tratați cu demnitate. Totul se rezumă la bani și birocrație, chiar motivele pentru care mulți au părăsit România”, adaugă cei de la Libertatea.

„Când e o moarte de bătrâneţe, altfel o suporţi. Când te sună noaptea acasă şi îţi spune «ţi-am găsit nepotul mort în casă», e altfel. Ni s-a spus că statul român nu ajută financiar”, a declarat Claudia Pădurariu, mătuşa unui tânăr decedat în Anglia, pentru sursa citată.

Claudia Pădurariu, mătușa românului mort în Anglia. Sursa: Libertatea.ro

„Este de necrezut şi totuși este o realitate cruntă. O realitate cruntă cu care ne confruntăm zi de zi,” declară pentru Libertatea Leontin Cojocea, președintele unei asociații de voluntariat din Italia.

Legislația României, în momentul de față, nu prevede ajutoare din partea statului pentru repatrierea românilor decedați în țările unde muncesc și ale căror familii nu reușesc să acopere costurile pentru a le aduce trupurile fără viață în România. Cu toate acestea, în cazul unor accidente rutiere rutiere grave și în cazul românilor decedați în atentate teroriste sau calamități naturale care au loc în străinătate, statul plătește pentru repatriere.

- Continuarea după publicitate -

Parlamentului României se pare că discută despre schimbare legislației în această privință dar probabil vom aștepta mult și bine și vom mai afla despre mulți români morți în străinătate, a căror trupuri fără viață familiile nu-și permit să le readucă în țară, până se va schimba ceva.

Un astfel de caz a fost cel al lui Costică Iftode, mort la 50 de ani în Italia, pe care vi l-am prezentat la jumătatea lunii iunie din acest an, în contextul în care familia făcea un apel disperat către comunitatea românească din Italia pentru a fi ajutată să-l ducă în țară.

„Firma la care a lucrat nu a luat legătura cu familia, noi am aflat de deces prin alți români de acolo și, din păcate, nu ne permitem să îl aducem în țară. Decesul este înregistrat pe 9 iunie însă el a murit pe 8. De la Consulat ne-au spus că îl țin la morgă doar 14 zile. Nu am primit nici un ajutor de nicăieri. La Consulatul român din Italia ne-au spus că ei ne pot da doar informații”, povestea atunci Mihaela, verișoara lui Costică Iftode.

Potrivit Libertatea.ro, statisticile oficiale arată că puțini români plecați la muncă în străinătate iau în considerare posibilitatea să aibă loc o tragedie, motiv pentru care nu se înregistrează la ambasade și nu plătesc asigurări care în caz de deces ar putea ajuta la familia să-i repatrieze.

- Continuarea după publicitate -

„O soluție ar fi ca toți cei care pleacă din țară, indiferent de motive, să contribuie cu o sumă modică în vederea asigurării de sănătate,” susține Tamara Ciofu, deputat în Parlamentul României.

Acest subiect precum și alte cazuri ale românilor decedați în străinătate și fără nicio posibilitate financiară de a el fi repatriate trupurile, vor fi abordate de ziarul Libertatea în cadrul campaniei pe care o vor lansa începând de mâine cu numele „Români până la moarte”.