Obișnuiți să vedem în presa italiană multe știri negative despre români, de cele mai multe ori infractori mărunți care nu sunt nici 0,01% din totalul comunității românești din Peninsulă, ne entuziasmăm ca niște copii și ne tremură mâinile de nerăbdare să vă relatăm povestea atunci când dăm și peste articole pozitive care laudă inițiativele conaționalilor noștri sau pur și simplu le prezintă ca fiind persoane bine integrate în comunitate.
Un astfel de articol am găsit publicat în ziarul La Stampa, care scrie despre frumoasa inițiativă a unei antreprenoare românce din Torino, Zîna Dobre, care a scos pur și simplu în fața salonului ei de coafură un cuier plin cu haine, uzate, dar curate și fără deteriorări, pe care oricine are nevoie poate să le ia.
„În fiecare dimineață văd oameni care caută în tomberoane ceva de îmbrăcat și de fiecare dată îmi plânge inima. În felul acesta le pot oferi o mână de ajutor: cei care trec pe aici pot lua ceea ce au nevoie fără să vină măcar să-mi mulțumească”, a declarat românca noastră pentru sursa citată.
Originară din Timișoara, dar stabilită de mulți ani în Italia, Zîna și-a deschis un salon de coafură în Torino, pe via Vipacco, 4, din zona Aeronautica. Succesul însă nu i s-a urcat la cap și când vede un om nevoiaș se gândește cum să-l ajute. Așa a început acțiunea ei caritabilă care din vorbă-n vorbă a reușit să mobilizeze tot mai multă lume pentru a dona haine și astfel sâmbătă, 11 ianuarie 2020, a scos cuierul cu îmbrăcăminte pentru săraci pentru prima dată în stradă.
„Acesta este zidul bunătății, creat pentru cine are mai multă nevoie. Doar pentru uz personal și nu comercial. Cerem respect. Dacă-ți place, ia-o (haina – n.r.) nu trebuie să ceri nimic nimănui. Fii fericit!”, scrie pe un carton agățat de cuier cu hainele adunate pentru a fi date săracilor.
Tot pentru această inițiativă, românca noastră a creat și o pagină Facebook numită „Il Muro della Gentilezza”, cu scopul de a-i ajuta pe cei nevoiași.
„Pentru a avea o lume mai bună, trebuie să fim puțin mai buni cu toții, să devenim mai sensibili, nu trebuie să fim indiferenți față de durerea și nevoia celorlalți, este un mod de a oferi dragoste și a da înseamnă a primi, vreau să ajut oamenii cu ajutorul celor care vor să participe. Mulțumesc tuturor”, scrie Zîna pe pagina Facebook.
„Voi ajuta oamenii cu îmbrăcăminte și prin intermediul acestei pagini. Cine are nevoie să mă contacteze și voi face tot posibilul să ajut”, mai scrie românca într-o altă postare.
În doar câteva ore de la scoaterea cuierului în stradă, toate hainele au fost luate de către cei nevoiași, apoi cuierul a fost băgat din nou în magazin pentru a nu primi vreo amendă.
„Fiind teren public, mi sa spus că există riscul (primirii unei amenzi – n.r.) dar eu merg înainte și mâine voi merge la Primărie pentru a obține o autorizație. Vreau să fac bine respectând regulile, sunt dispusă să plătesc și o mică taxă dacă este nevoie”, a mai spus Zîna pentru ziarul italian.
Bunătatea româncei a devenit contagioasă destul de repede și mai mulți locuitori din cartier au început să caute prin dulapuri și pe la rude, cunoștințe, pentru a contribui și ei.
„Am observat inițiativa trecând prin zonă, primul meu gând a fost să mă întorc acasă pentru a căuta și eu haine prin dulapuri care ar putea să ajute cu adevărat pe cineva. Apoi, după prânz, am văzut că a fost deja luat cuierul: sper să se poată găsi o soluție și să se urmeze strada solidarității”, a mărturisit Fedora Cavallari, o localnică.
„Cred că este un gest demn de laudă care poate fi de folos multor persoane. Sincer, găsesc absurd faptul că în astfel de cazuri pot exista probleme sau trebuie chiar să fie plătită o taxă”, a spus și Antonella Carisio care are un atelier de croitorie peste drum de salonul româncei noastre.
Cu toate acestea, se pare că legea prevede totuși o taxă de plătit pentru ocuparea solului public, așa cum confirmă și funcționarii de la Poliția Municipală din Torino:
„Dincolo de bunătatea gestului, care este absolut de lăudat, trebuie spus că poate fi înțeles și un mod de a atrage clienți pentru un exercițiu comercial. La fel cum se întâmplă, de exemplu, cu bradul de Crăciun în preajma sărbătorilor. Vorbim însă de tarife diferite în funcție de natura inițiativei, dacă este una comercială sau nu, cum este aceasta.”
Indiferent de natura inițiativei, important este că persoanele nevoiașe vor primi un ajutor deloc neglijabil și faptul că totul a pornit de la o româncă nu poate decât să ne facă mândri și să ne încurajeze pe toți să fim solidari cu cei mai puțin norocoși decât noi.