Bruno Ceretto, viticultor italian din zona regiunii Piemont, producător al cunoscutului vin Barolo di Langa, a specificat recent într-un interviu pentru La Repubblica contribuția indispensabilă a lucrătorilor străini, inclusiv români, în viile de pe teritoriul Italiei:
„Dacă n-ar fi ei am vinde bulgări de pământ, nu vin. Munca străinilor este indispensabilă și nu doar cea sezonieră.”
Omul de afaceri italian a declarat că în prezent are cel puțin 40 de lucrători români, dar și alții din Bangladesh și pentru prima dată doi senegalezi. „Sunt primii lucrători de culoare de pe aici. Dar sunt sigur că în 20 de ani vor fi majoritari”, a spus antreprenorul italian.
Despre muncitorii străini care lucrează pentru el, viticultorul și producătorul Bruno Ceretto a spus:
„Și-au adus aici familiile, își trimit copiii la școală și sper că într-o zi unii dintre fiii lor vor putea continua să lucreze cu noi. Sunt cei care au trecut de la muncitor la șef de echipă. Pentru fiecare zece muncitori străini avem un absolvent al școlii enologice care îi urmărește și îi formează. Avem o comunitate socială consolidată”.
El a precizat că românii, de exemplu, mențin legăturile cu țara de origine:
„Mulți români își cumpără casă și pământ în țara natală pentru ei sau poate pentru părinții și rudele lor. Unul de-al nostru, Alin, are trei hectare de teren la 60 de kilometri de București și crește pruni. În acest weekend a zburat în România cu un bilet la 19 euro ca să urmărească tăierile la copaci, și-a luat o zi liberă și e fericit. Rudele lui vor vinde fructele la piață”.
„Îmi place foarte mult să vorbesc cu acești oameni, să-i aud povestindu-mi despre familiile lor, despre viața lor. Uneori mă invită la botezurile copiilor lor și abia aștept să merg acolo”.