Un șofer român rezident în Italia, în localitatea Rossano Veneto, în vârstă de 37 de ani, a rămas fără permis de conducere în noaptea de vineri spre sâmbătă, 17 iunie 2017, după ce a rămas blocat cu camionul sub un pasaj superior de pe Strada Provincială 29, în localitatea Bolzano Vicentino din provincia Vicenza.
Potrivit presei locale, un trecător a raportat polițiștilor din localitate, la puțin timp după miezul nopții, faptul că un camion, compus din cap tractor și o semiremorcă înaltă de 4 metri, a rămas blocat sub un pasaj superior unde limita de înălțime este de 3,30 metri.
În urma intervenției agenților de poliție, camionul a fost mutat în afara carosabilului, nu înainte, însă, de a stabili că responsabilitatea aparține în totalitate șoferului român care nu a respectat semnele de circulație predispuse în zonă.
Mai mult, fiind supus testului pentru alcool, s-a constatat că bărbatul avea o alcoolemie în sânge de trei ori mai mare decât limita prevăzută de lege, care este de 0,5 miligrame pe litru de sânge.
Șoferului român i s-a suspendat permisul de conducere iar camionul a fost recuperat de firma pentru care acesta lucra și care este proprietară.
Reamintim pe această cale că în Italia se aplică următoarele sancțiuni pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului:
- conducere cu o alcoolemie cuprinsă între 0,5 și 0,8 mg/l:
- amendă de la 500 la 2000 de euro;
- suspendarea permisului de conducere de la 3 luni la 6 luni.
- conducere cu o alcoolemie cuprinsă între 0,8 și 1,5 mg/l:
- amendă între 800 și 3200 de euro;
- închisoare până la 6 luni;
- suspendarea permisului de conducere de la 6 luni la un an.
- conducere cu o alcoolemie de peste 1,5 mg/l:
- amendă de la 1.500 de euro la 6.000 de euro;
- închisoare de la 6 luni la un an;
- suspendarea permisului de conducere de la 1 an la 2 ani;
- sechestru preventiv al autovehiculului;
- confiscare autovehiculului (cu excepția când acesta aparține unei alte persoane).
Permisul de conducere este anulat întotdeauna, atunci când:
- infracțiunea a fost comisă de un șofer de autobuz sau șoferul unui autovehicul destinat transportului de mărfuri, mai mare de 3,5 tone;
- șoferul comite mai multe infracțiuni într-o perioadă mai scurtă de 2 ani;
Pedepsele prevăzute de articolul 186, punctul 2 și articolul 186 bis, punctul 3, din Codul Rutier italian sunt dublate atunci când șoferul se află în stare de ebrietate și provoacă un accident stradal.