Un român întors din străinătate s-a apucat de grădinărit și a deschis „Degetele Verzi”, o afacere cu microplante

Viorel Angheluță, un român care a lucrat 12 ani în Anglia în domeniul amenajărilor interioare, și-a schimbat complet viața și cariera, stabilindu-se la Sibiu și deschizând o afacere de succes cu microplante, denumită sugestiv „Degetele Verzi”.

Într-o zi însorită, târziu după-amiaza, în Piața Transilvania din Sibiu, standul lui Viorel atrage atenția trecătorilor cu lădițele pline de microplante proaspete, se arată pe pagina Facebook al Consiliului Județean Sibiu.

452865388_803186535318129_6094205868146698325_n
Viorel Angheluță. Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Acestea, adevărate „bombe” cu nutrienți, vitamine și antioxidanți, au devenit rapid un punct de atracție pentru cei în căutare de produse sănătoase și naturale.

După ce a locuit și muncit în Anglia, Viorel a decis să revină în România, atras de o viață mai liniștită și de perspectivele de a începe o afacere pe cont propriu.

„Am locuit 12 ani în Anglia, unde am lucrat în amenajări interioare. Mi-am făcut spatele praf din cauza muncii grele”, povestește el.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acolo, însă, pasiunea sa pentru grădinărit i-a adus recunoașterea vecinilor:

„Primăria oferea câte o bucată de teren, cam de 50 de metri pătrați, celor care doreau să lucreze pământul. Am primit și eu o bucățică, vai de capul ei, cu buruieni până la brâu.”

Deși vecinii de parcelă nu i-au dat șanse de reușită, după nici o lună de zile, pe tarlaua românului a răsărit primul strat de salată verde:

„Aveam un vecin japonez care a venit la mine, mi-a luat mâna și mi-a spus: Man, you are „The Green Fingers!” Apoi mi-a explicat că, în Japonia, oamenilor cărora le răsare orice plantează li se spune „Degete Verzi”.

După întoarcerea în țară, Viorel și soția sa, o educatoare din Suceava, au ales să se mute la Sibiu considerând acest oraș ideal datorită aglomerației reduse și atmosferei prietenoase.

Acolo, Viorel a închiriat o casă unde a amenajat o crescătorie de microplante:

„Este nevoie de condiții controlate de temperatură, lumină și umiditate. Eu folosesc semințe certificate bio, din Italia, pe care le sădesc în turbă. Le dau doar apă, iar în 7, 10 sau 14 zile, în funcție de specie, am plante care pot fi consumate”, a explicat el.

452723047_803186078651508_479898955088882717_n
Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Microplantele sale sunt apreciate pentru beneficiile lor nutriționale. „Ridichile sunt pline de calciu, fier și magneziu. Cele de floarea soarelui au mult fier, iar coriandrul ajută la eliminarea metalelor grele din organism.

Când vine vorba despre broccoli, lucrurile sunt mult mai complexe, deoarece această plantă conține sulforafan, o substanță care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase”, detaliază Viorel.

Afacerea sa, numită „Degetele Verzi”, oferă o varietate de microplante care pot fi folosite în smoothie-uri, salate, sandwich-uri, supe sau peste friptură.

O caserolă cu microplante, care costă 10 lei, oferă un aport de vitamine și nutrienți suficient pentru o săptămână.

452654254_803186518651464_7004895687811846185_n
Viorel Angheluță. Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Deși sibienii sunt încă reticenți la nou, Viorel este optimist:

„Sunt oameni buni, dar consumă foarte multă carne și sunt ușor reticenți la ce este nou. Inclusiv la microplante. Mulți se uită, zâmbesc, iar puțini cumpără”.

Cu toate acestea, micile plante au început să își facă loc în restaurantele și bucătăriile locale.

Povestea lui Viorel este un exemplu de curaj și inovație, demonstrând că schimbarea poate aduce succes și satisfacție, chiar și atunci când începi de la zero.

Piața Transilvania din Sibiu nu este doar un loc de comerț, ci și un loc unde se întâlnesc povești de viață și unde ideile noi găsesc un teren fertil pentru a crește și a prospera.