Viceprim-ministrul Raluca Turcan a afirmat la vernisarea expoziţiei „140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Italia”, găzduită de Palatul Parlamentului că se poate vorbi de „relaţii puternice” între cele două ţări, accentuând că în acest moment se doreşte dezvoltarea „laturii antreprenoriale” dintre acestea, a transmis Agerpres.
„Legătura dintre România şi Italia este una umană, socială şi culturală. Este o legătură care a fost întărită instituţional, interstatal şi cred că în momentul de faţă putem să vorbim, la împlinirea celor 140 de ani de diplomaţie, de relaţii puternice între România şi Italia. Sunt peste 1,2 milioane de români în Italia şi reprezintă o forţă puternică şi ei formează cea mai puternică comunitate românească din străinătate şi în acelaşi timp cea mai puternică comunitate de străini din Italia. Este o bucurie să urmărim că, în decursul timpului, prezenţa românilor în Italia se simte la toate nivelurile societăţii româneşti în domenii de activitate diverse, de la medicină, IT, agricultură, construcţii, servicii, antreprenoriat”, a spus Raluca Turcan.
Vicepremierul a specificat că în acest moment România doreşte dezvoltarea „laturii antreprenoriale” cu Italia.
„Şi aş putea să spun că în ultimi an s-a simţit o prezenţă antreprenorială mult mai mare, fie că vorbim din partea românilor în Italia, fie că vorbim dintre partea italiană înspre România. Doresc să vă transmit astăzi un mesaj cât se poate de clar că dorim să dezvoltăm această latură antreprenorială dintre România şi Italia. Suntem într-un moment în care dorim să creăm porţi pentru românii din diaspora care doresc să investească în România, dorim să arătăm deschiderea antreprenorială pentru românii care vor să investească în România, dar şi pentru investitorii străini care privesc înspre România, de data aceasta cu mai multă încredere şi cu aşteptarea de predictibilitate pe care dorim să v-o garantăm”, a accentuat Turcan.
Vicepremierul a transmis „preţuirea faţă de autorităţile locale din Italia, care au permis ca românii din Italia să se simtă integraţi şi, de asemenea, copiii în Italia să poată să înveţe româneşte chiar şi în instituţiile educaţionale italiene”.
„Vă asigur că istoria, cultura comună, valorile europene pe care le împărtăşim fac din ţările noastre, România şi Italia, un tandem pe care o să îl întărim în timp şi vrem ca această relaţie să fie una solidă şi durabilă şi de aceea, în încheiere, vă asigur încă o dată că mi-aş dori să ne revedem tot mai des, în diferite contexte în care să apreciem reuşitele românilor din Italia, integrarea italienilor în spiritul şi economia românească şi să avem pe viitor proiecte comune de succes”, a încheiat viceprim-ministrul.