Torino: Inaugurarea expoziției „Cuori Migranti” a pictorului italo-român Pier Luigi Bertig

- Conținut sponsorizat -

Luni, 6 martie, la Castellamonte, la Centro Congressi Martinetti din Castellamonte, în prezența consulului Laurențiu Mircea Babei de la Consulatul General al României la Torino, a preotului Romeo Horvat care l-a reprezentat pe primarul comunei Greci din județul Tulcea, Nicolaie Mocanu, în prezența Administrației Primăriei Castellamonte, a primarilor din Rivara, precum și din San Martino Canavese, a consilierului regional Mauro Fava și a altor administratori canavesani, a fost inaugurată oficial Expoziția pictorului Pier Luigi Bertig, „Cuori Migranti”, ce va putea fi vizitată la Castellamonte până la 12 martie 2023.

Foto: Mihai Bursuc

Pier Luigi Bertig s-a născut în urmă cu 40 de ani în România, într-o familie mixtă italo-română.

Pictorul Pier Luigi Bertig. Foto: Mihai Bursuc

Pe lângă operele lui Pier Luigi Bertig, iubitorii de artă au putut admira, de asemenea, și piese din faimoasa ceramică neagră de Marginea (Suceava, România), dar și piese din ceramică locală „castellamonteza”.

Organizat de Revista IR, Inspirație Românească, cu sprijinul Asociației Primo Passo și a Departamentului Media Primo Passo din Torino, evenimentul s-a desfășurat în Castellamonte, localitatea în care pictorul a locuit până de curând, înainte de a se reîntoarce în România.

La inaugurarea expoziției, panglica a fost tăiată de consulul Laurențiu Mircea Babei împreună cu primarul din Castellamonte, Pasquale Mazza.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Foto: Mihai Bursuc

În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul consulul român de la Torino Laurențiu Mircea Babei, primarul orașului Castellamonte Pasquale Mazza, preotul catolic din comuna Greci județul Tulcea, Horvat Romeo, pictorul Pier Bertig, și Claudio Bethaz, consilier cultural în orașul Castellamonte.

Foto: Mihai Bursuc

Evenimentul a fost moderat de Vali Ionescu, redactor al Revistei bilingve IR, Inspirație Românească. Cu acest prilej, Vali Ionescu a ținut să sublinieze faptul că evenimentul din Castellamonte reprezintă un prim pas în vederea înfrățirii orașului Castellamonte cu comuna Greci din Județul Tulcea, demers deja început în colaborare cu autoritățile române și italiene.

În context, redactorul IR a amintit istoria pietrarilor cioplitori friulani stabiliți la Greci, după anul 1882, ai căror urmași au emigrat după aproape 150 de ani la Castellamonte, unde constituie un nucleu bine închegat și numeros.