Un bust al Papei Francisc, realizat de artistul plastic Darie Dup, va fi inaugurat marţi, 16 iunie, pe bulevardul Schitu Măgureanu din București. Evenimentul va începe la ora 17:00 și vor fi prezenți reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, Primăriei Generale a Capitalei, dar şi din partea Bisericilor.
Iniţiativa ridicării unei statui a Papei Francisc în Bucureşti s-a manifestat atât din partea Preşedinţiei şi Guvernului României, a Primăriei Generale Capitalei, cât şi din partea Vaticanului.
Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, preotul Şerban Tarciziu, a declarat pentru Agerpres:
„Vizita Papei Francisc a impresionat şi, fiind pusă sub motto-ul ‘Să mergem împreună!’, cred că a reuşit cel puţin să atragă atenţia asupra acestor vectori care meritau să fie tot mai reuniţi în aşa fel încât să mergem tot mai împreună nu numai la nivel religios, ci şi la nivel etnic sau la nivel social şi politic. Atâtea lucruri care ar trebui totuşi adunate în aşa fel încât să răspundă nevoilor omului de azi. Discursurile Papei şi gesturile făcute de el au impresionat, au reţinut atenţia multora şi de aceea merită să catalogăm această vizită ca istorică.”
Sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, Sanctitatea Sa Papa Francisc a efectuat, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, o vizită în România (Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj).
„Am făcut o călătorie apostolică în România. Îmi reînnoiesc mulțumirile către ei și le extind şi către alte autorități civile și ecleziastice, precum şi către cei care au colaborat la realizarea acestei vizite. Mai presus de toate, îi mulțumesc lui Dumnezeu, care a permis succesorului Sfântului Petru să se întoarcă în această ţară, la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea.
Pe scurt, după cum s-a arătat şi în motto-ul călătoriei, am îndemnat să mergem împreună. Şi bucuria mea a fost că nu am făcut acest lucru de departe sau de deasupra, ci mergând în mijlocul poporului român, ca pelerin în ţara acestuia. Diferitele întâlniri au scos în evidenţă importanţa şi necesitatea ca fidelii creştini să meargă împreună în ceea ce priveşte credinţa şi filantropia, atât în rândul cetăţenilor, cât şi în ceea ce priveşte societatea civilă. În calitate de creştini, avem harul de a trăi o perioadă de relaţii fraterne între diferitele biserici. În România, cei mai mulţi credincioşi aparţin Bisericii Ortodoxe, conduse în prezent de Patriarhul Daniel, căruia îi transmit gândurile mele fraterne şi recunoscătoare”, a spus Papa Francisc după vizita sa în România.