Spania: Zeci de români abandonați în aeroport de Wizz Air deși aveau bilete spre București

- Conținut sponsorizat -

Zeci de călători, dintre care mulți români, au fost pur și simplu abandonați de compania aeriană maghiară Wizzair pe aeroportul Seve Ballesteros din orașul spaniol Santander (comunitatea autonomă Cantabria) în seara zilei de sâmbătă, 13 august. Pentru zborul Santander-București, care a decolat sâmbătă la orele 22:25, compania programase o aeronavă cu 230 de locuri, dar în final a sosit una de numai 180 locuri, situație care s-a repetat la zborul de întoarcere care era programat pe ruta inversă, informează El Diario Montanes.

„Până la urmă am fost treizeci de fraieri”, recunoaște Andrea Șuțu. Rezidentă în Valladolid (comunitatea autonomă Castilia și Leon), femeia de naționalitate română plănuise să călătorească la București de pe aeroportul Seve Ballesteros, dar a rămas la sol. Asemenea ei, au fost mulți alți pasageri care ar fi trebuit să plece spre capitala României, în avionul ce a decolat. Dar nu au făcut-o.

Compania care se ocupa de această rută aeriană, respectiv Wizzair, a programat un avion cu 230 de locuri, pe baza căruia a vândut biletele de călătorie. Cu toate acestea, un avion cu numai 180 de locuri a ajuns pe aeroportul capitalei Cantabriei, așa cum au explicat membrii „Asociacion Amigos de Parayas”.

Înlocuirea aeronavei programate inițial poate fi pusă pe seama unei defecțiuni a acesteia sau pe seama reprogramării pe o altă rută. Cert este că acest demers a însemnat ca mulți pasageri să nu aibă loc în cea de-a doua aeronavă și, implicit, să nu poată călători către destinația pentru care plătiseră bilete. Același lucru s-a întâmplat și cu un grup de pasageri care plănuiseră să facă ruta opusă, București – Santander, și au rămas pe aeroportul din capitala României.

„Când au luat valiza pentru a o verifica, ne-au spus că există suprarezervare”, explică Andrea. Atunci a început neplăcuta odisee. Femeia călătorea la București împreună cu partenerul ei de viață. „Urma să ne vedem cu familia soțului meu”, spune ea. Criza sanitară datorată pandemiei i-au obligat să amâne această reuniune timp de trei ani, iar acum, dacă nu vor găsi o alternativă în zilele următoare, ar putea fi nevoiți să aștepte până anul viitor.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Înțeleg că se poate întâmpla, dar normal ar fi fost ca ei să ne ofere o altă soluție”, adaugă Andrea indignată, mai ales pentru faptul că nimeni nu a putut să le dea nici cea mai mică explicație. Pur și simplu au fost lăsați de izbeliște și nici personalul de la aeroport nu a putut să le ofere vreo lămurire în momentul respectiv. „Am înțeles că ei nu sunt de vină și nu pot face nimic”, spune Andrea.

Puși în fața unei situații incredibile, cei doi soți au început să caute alternative pe cont propriu. Dar variantele pe care le-au găsit „erau foarte scumpe”. Erau nevoiți să plătească aproape 2.000 de euro și era o investiție pe care nu și-o puteau permite. Ce au făcut? S-au întors la Valladolid cu mașina, unde au ajuns duminică, 14 august, în jurul orei 9:00 dimineața.

„Continuăm fără nicio soluție”, a spus Andrea câteva ore mai târziu. Duminică dimineață, primul obiectiv a fost să se odihnească după agitația și nervii de la aeroportul Seve Ballesteros și apoi să se gândească la alte opțiuni viabile. Dincolo de ceea ce s-a întâmplat cu înlocuirea avionului programat, plângerea cuplului din Valladolid se datorează lipsei de soluții.

Aceste probleme sunt însă legate reciproc: „Nu putem vorbi la telefon pentru că linia spaniolă-română nu este operațională sâmbăta și duminica”, adaugă cu dezamăgire Andrea, afectată de situația creată. Ea critică măsurile „lipsite de sens” luate de compania aeriană privind selecția pasagerilor care au rămas la sol.

„M-am dus cu soțul meu și trimiteau unul la București, iar celălalt nu. Un alt cuplu căsătorit oprit la sol, care aveau o fiică de 17 ani, o lăsau să treacă. Nu înțelegem ce criterii au ales”, adaugă Andrea. Cei doi nu știu ce vor face, pentru că „dacă nu plecăm astăzi cel târziu, nu mai putem călători”. Unii dintre pasagerii afectați au căutat legături din Madrid, iar alții s-au decis să facă traseul cu mașina.