Sindromul Pinocchio. Cum învățăm să recunoaștem mincinoșii și manipulatorii din jurul nostru

- Conținut sponsorizat -

Sindromul Pinocchio continuă să facă victime tot mai multe. Cei ce suferă de acest sindrom sunt mincinoși, manipulatori, caută plăceri și tentații imediate, sunt narcisiști, psihopați , pot fi aparent generoși dar incapabili să aibă grijă de alții într-un mod consistent, în sinea lor nu recunosc importanța celorlalți oameni și sunt interesați doar de a-i folosi.

„Pinocchio” zilelor noastre, marcat de abandonul fanteziei copilăriei sale, nu va avea niciodată încredere în nimeni, chiar dacă este înconjurat de persoane care-i stau alături la greu. Ajunge să facă din minciună și manipulare un reflex. Minte și manipulează așa cum respiră.

Credința în valori și solidaritatea cu cei aflați în suferință, este doar un paravan. „Pinocchio” al nostru știe să-și construiască asemeni păsărilor când își fac cuib, pic cu pic, o imagine cât mai convingătoare. Ca în basmul lui Collodi, acesta suferă de sindromul de personalitate. Totuși, oamenii îl iubesc și îi stau aproape, nu pentru că ar fi sincer, ci pentru că este convingător. Pentru cei ce îl urmează, el este Dumnezeu pe pământ!

Ochiul lui ager scrutează precum vulturul, victimele pe care le învăluie în povești pe care nici el nu le crede.

Pentru toți, el trebuie sa fie  „geniul” fără de care nimic nu mișcă în jur. Precum maeștrii în hipnoză, el își dorește să controleze mințile oamenilor, să îi supună, el și numai el să dețină controlul. Nu iartă pe nimeni (viu sau mort) când simte că în joc este câștigul lui.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Drama celor atinși de „sindromul Pinocchio” este ca povestea lor, se termină prost, nu are happyend-ul poveștii lui Collodi. Când turnul lor începe să se clatine, se luminează și se uită cu uimire la „construcția” lor genială. Se cred salvatorii lumii și nu înțeleg de ce, la un moment dat, lumea începe să îi ocolească. Trăiesc drama că sunt mari neînțeleși, ei sunt generoșii pe care restul lumii nu-i merită. Când se va arunca cu pietre în ei, se vor crede Cristoți răstigniți și doar atunci când vor fi scoși cu șuturi în fund din castelul lor aurit, vor înțelege că nu au fost decât niște păpuși de lemn și cârpă, niște marionete…

Notă: Orice asemănare cu persoane din viața reală, este pur întâmplătoare. Adevărul este că „Pinocchio” zilelor noastre trăiește printre noi… și sunt mulți… nu scăpăm de ei oriunde ne-am duce în lume. Sunt peste tot, în țară dar și în comunitățile românilor din străinătate.

După un text de Petra Iosub – Italia