Vineri, 25 martie, la Montecatini Terme a rulat filmul documentar „Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit”, regizat de profesorul Laurențiu Damian. O proiecție specială, cu subtitrare în limba italiană, dedicată comunității române și italiene deopotrivă. În deschiderea evenimentului un grup de copii condus de profesoara Ana Maria Sechel a susținut un moment artistic cu piese muzicale interpretate la pian.
Filmul românesc a rulat la Montecatini Terme (Toscana) în cadrul evenimentului Annunciazione & Infinito, organizat la Terme Tettuccio.
„Împreună, în fața unui mare ecran, am înțeles că acasă nu înseamnă un loc, ci un sentiment”, scrie pe pagina Facebook Serile Filmului Românesc.
„Vreau să le mulțumesc românilor din Italia, care vor găsi răgazul să vadă un documentar, un film despre un mare artist român – Constantin Brâncuși, de fapt despre un mare artist universal. Filmul a fost făcut pe o durată de patru ani. De ce patru ani? Pentru că patru ani a durat refacerea Coloanei. Aduc un omagiu și unui mare actor și unui mare om de stat, care a fost Ion Caramitru, pentru că, datorită lui, s-au început acele lucrări de restaurare a Coloanei”, a transmis regizorul Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România într-un mesaj pe pagina amintită mai sus.
Andrei Giurgia, director al Serilor Filmului Românesc, prezent la eveniment, a declarat:
„Un artist universal, Constantin Brâncuși, ne-a adunat în această seară să-l cunoaștem mai bine, să le aducem un strop de speranță dragilor noștri români și să nu uităm niciodată că suntem români, că avem adevărate valori naționale și universale (…) Prin film, muzică, teatru putem fi mult mai aproape și să nu ne uităm niciodată rădăcinile.”
Proiecția filmului lui Brâncuși nu a fost întâmplătoare, arhitectura bisericii din Montecatini Terme este inspirată și din Coloana fără sfârșit a marelui artist. Oreste Ruggiero, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți italieni, cu o legătură aparte cu România, a făcut proiectul de extindere a unei clădiri care era folosită ca depozit comercial, transformând-o într-o biserică pentru cultul creștin ortodox român din Montecatini Terme.
Preotul Trandafir Ioan Bobîrnea, Decanul Diecezei Ortodoxe Române în Italia, a spus despre Ioan Matei Tulan, paroh la Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme:
„Am venit aici ca să-l felicit pe părintele Tulan Matei-Ioan pentru tot ce a făcut. În această zi specială pentru noi toți, acest eveniment special, care ne aduce aminte că avem un salvator care ne adună, ne pune împreună: dascăli, preoți, artiști, oameni de cultură și de artă, copii. Un salvator care ne face să ne gândim bine care este direcția noastră. Evenimentul de astăzi asta face. Pentru asta îi mulțumim părintelui Tulan Matei-Ioan. Un salvator care ne conduce într-o viață mai bună.”
Alături de Biserica Ortodoxă Română din Montecatini, evenimentul a fost organizat de ARTIS, Serile Filmului Romanesc, Asociația Studenților Jurnaliști și Primăria din Montecatini Terme.