Cea de-a treia ediție a Festivalului Concurs Roma-nia a avut loc duminică, 29 iunie, în aer liber, într-un cadru pitoresc de lângă Roma. Evenimentul, desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Italia, Malta și San Marino, a reunit peste 70 de participanți și invitați din Italia, România, Grecia, Ucraina și Republica Moldova. Atmosfera a fost una călduroasă, la propriu și la figurat, cu multă bucurie, emoție și aplauze. O zi de vară vibrantă, plină de energie pozitivă, unde fiecare concurent a arătat că “românii din diaspora au talent”!

Cele 17 secțiuni, cu 80 de momente artistice, au acoperit o paletă artistică impresionantă – de la muzică populară la creație muzicală, stand up comedy și până la videoclipuri.
Juriul, condus impecabil de îndrăgita artistă Laura Olteanu, a avut o misiune dificilă, deliberând cu profesionalism câștigătorii fiecărei categorii. Din juriul internațional au mai făcut parte Elena Puiu, profesoară, solistă de opera lirică, originară din Republica Moldova, care a jurizat în locul violonistei Mariana Dudnic, aflată în turneu internațional, Stoica Auraș, profesor de muzică și coordonator Ansambluri Folclorice din România, stilista italiană Barbara Basciano.
Iată Premiile de top ale ediției 2025, cu precizarea că fiecare din cele 17 secțiuni a avut proprii câștigători, afișați pe pagina Festivalului. Trofeul Festivalului „Roma-Nia” și premiul de 500 euro: Sofia Letiția Marcoci, 14 ani, născută la Roma, cu părinți originari din Piatra Neamț și Constanța. Premiul I: Andrei Laurențiu Serendiuc, 15 ani, născut la Termoli, cu origini din Suceava. Premiul II: Melissa Maria Crudu, 8 ani, originară din Piatra Neamț, stabilită la Roma.

O premieră a Ediției 2025 a fost decernarea trofeelor pe secțiuni, o inovație care a sporit valoarea competiției și a încurajat exprimarea artistică diversificată. Un alt aspect inedit: au fost reprezentați participanți de toate vârstele – cel mai tânăr având doar 6 ani, iar cel mai în vârstă peste 55 de ani – semn al caracterului intergenerațional și incluziv al Festivalului.

Interpretările au fost diversificate și autentice, unele dintre piesele prezentate s-au aflat în primă audiție în fața publicului, cum au subliniat organizatorii.
Printre momentele de vârf s-au numărat momentele artistice susținute de Ansamblul Folcloric “Plaiurile Râmnicene”, care a oferit un repertoriu de muzică populară (cor și instrumental), aducând pe scenă spiritul autentic românesc. Doinele interpretate cu emoție profundă au atins inimile publicului și au transmis esența dorului, cu atât mai profund cu cât este exprimat de români din străinătate. Emanuela Ovachuk, tânăra concurentă din Ucraina , a cucerit pe cei prezenți cu o interpretare sensibilă și expresivă în limba română demonstrând că muzica unește dincolo de granițe și conflicte. Nu în ultimul rând, grupul vocal ROMA-NIA, coordonat de prof. Mihaela Bolog, a reconfirmat faptul că și în diaspora se nasc proiecte corale de înaltă ținută și de succes.

Momentul muzical surpriză, care a ridicat sala în picioare, a fost al Anamariei Mihalache, finalistă la The Voice Kids Italia, care a revenit pe scenă după ce a participat la ediția precedentă a festivalului, demonstrând continuitate, evoluție și un talent excepțional. Ea a lansat și ultimul single, “Io valgo”, devenit deja viral pe social media. Un moment spectaculos a fost și defilarea de modă cu creațiile designerului Barbara Basciano, în dublă ipostază, și de membră a juriului internațional, care a adăugat o notă de rafinament și originalitate artistică evenimentului.
Câștigătoarea trofeului festivalului, Sofia Letiția Marcoci, în vârstă de 14 ani, a transmis un mesaj emoționant: „Sunt fericită și satisfăcută. Nu a fost ușor, dar a fost frumos. Premiul îl dedic părinților mei, care mă ajută și mă susțin. Celor care vor să cultive propriul talent, le doresc succes și îi încurajez să participe la edițiile viitoare. Să-și urmeze visurile – ale mele sunt să devin cântăreață și să fac o facultate”.
Mihaela Bolog, organizator și director artistic al festivalului, a declarat: „S-a confirmat calitatea participanților și am adus un nou look Concursului. A fost, ca și dățile trecute, un adevărat maraton artistic și organizatoric. Mă bucur că avem participanți din țări din ce în ce mai diverse, și chiar din Italia vin copii și tineri din multe regiuni special pentru a urca pe scena noastră. A organiza singur un asemenea festival nu este ușor, dar reușim să transformăm obstacolele în puncte de forță și să învățăm, să devenim mai buni cu fiecare ediție. Mă bucur de susținerea Ambasadei României în Italia, care ne-a oferit patronajul, și de prezența doamnei consul Natalia Lăzureanu de la Consulatul General al României la Roma. Aprecierea autorităților este o validare a calității muncii noastre. Mulțumesc din inimă juriului și oaspeților din România – Ansamblul “Plaiurile Râmnicene” și Anamariei Mihalache, care, deși în turneu în Sicilia, a venit special pentru a fi alături de noi. Anamaria a fost anul trecut câștigătoarea premiului II la Festivalul Roma nia, demonstrând talentul ei recunoscut ulterior și la nivel național. Trofeul a fost câștigat de o elevă care urmează Academia noastră de muzică din Roma – o mare satisfacție personală”.
Președinta juriului, Laura Olteanu, a subliniat: „Jurizarea a fost complexă și transparentă, am avut chiar la unele secțiuni dificultăți în a alege câștigătorii. Concurenta care și-a adjudecat marele Trofeu are o voce și un potențial deosebit, am rămas impresionată de la prima notă. Am venit cu drag la Roma și mă bucur să văd cât de mult talent există în diaspora românească. Un tânăr are șansa să reușească dacă alături de el este o echipă – profesori, părinți, mentori. Felicitări tuturor!”.
Festivalul Roma- nia se confirmă ca o platformă internațională de afirmare artistică, de promovare a tradițiilor și a talentului autentic românesc, indiferent de locul în care s-au născut sau trăiesc participanții. Este un exemplu de reziliență, pasiune și unitate prin cultură.
Secțiunea Online
Festivalul, organizat de Mihaela Bolog – artistă și profesor de canto, a avut și o secțiune de succes online. Printre participanții la cele categoria online s-au numărat talente din Italia, România, Grecia, Republica Moldova, Ucraina, Canada, Anglia. Jurații ONLINE, Andra Dan și Daniele Si Nasce au avut o responsabilitate majoră pe partea concurenților online. Câștigătoarea categoriei online este Patricia Timofte, iar Andra Dan a oferit un premiu special un curs de tehnică vocală pentru 1 an de studiu, în valoare de 450 euro.
Parteneri și susținători
Rotalianul – Revista românului din Italia, Din Diaspora, Bellissima Events, Barbara Basciano Atelier, Tradiționalul Românesc, Liliana Buca, Asociația Plaiurile Moldovei și Asociația Dor De Traditie, domnul Constantin.
Staff: Florin Dogaru, Chiriac Andrei-George, Petru Ursache Foto, Grupului Vocal Roma-nia, Vestimentație Barbara Basciano Atelier, coafură și machiaj Denisa Albisoru, Machiaj backstage Georgiana Martin, Torturi: Daniela Purice și Asociația Dor de Tradiție, Alina Calmatui, Studio commercialista Violeta Artenie.
Birou de presă Miruna Căjvăneanu