Reprezentanții a două asociații românești din Italia ne invită la sfârșitul lunii aprilie la Roma, unde au organizat un eveniment cultural dedicat prezentării și promovării artei tradiționale românești, eveniment intitulat „Romania in mostra.”
Tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori inestimabile care definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor.
Izvorâte din experiență și înțelepciune de viață, din bucurie sau durere, din năzuințele și dorurile românului, din setea de liniște sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultură și tradițiile populare transmit valori și creează punți de legătură între generații.
Importanţa cunoaşterii valorilor identitare românești la nivel individual și comunitar este fundamentală pentru înţelegerea şi consacrarea locului nostru în lume, deoarece „nimic nu pare a fi mai important pentru un individ sau pentru o etnie, decât să ia cunoştinţă de sine, cât mai exact, şi pe acest temei să-şi asigure o integrare cât mai armonioasă în lumea asta.” (Alexandru Zub – istoric).
În spiritul promovării identității etno-culturale, a artei și a valorilor spirituale românești, Asociația socio-culturală „Il mondo Blu” (Associazione Socio Culturale „Il Mondo Blu”), președinte Mihaela Mitruț și Asociația Părinților Români din Italia (Associazione Dei Genitori Romeni in Italia) președinte Șorici Constantin, organizează la Roma, „Romania in Mostra”, o expoziție de opere și creații ale unor artiști plastici români, expoziție unde se vor putea viziona și admira icoane, obiecte de artizanat, sculpturi și mozaicuri românești, obiecte din ceramică, fotografii și picturi dar și o mostră de costume populare tradiționale din diferite zone ale României.
Inaugurarea expoziției va avea loc pe data de 28 aprilie la orele 17.00 la Galeria de artă Domus Romana în via Quattro Fontane, 113, Roma, și va rămâne deschisă publicului vizitator în perioada zilelor succesive, de 29 și 30 aprilie între orele 10.00 – 22.00
Intrarea la acest eveniment va fi liberă iar unele dintre obiectele de artă expuse, la dorința artiștilor creatori, vor putea fi supuse vânzării.
„Evenimentul va avea patronajul unor instituții atât românești cât și italiene”, ne-a asigurat Mihaela Mitruț, președinta asociației „Il mondo Blu.”
Identitatea culturală a neamului românesc reprezintă o importantă sursă de care dispunem pentru a demonstra cine suntem, de unde venim și cine ne-au fost strămoșii. Românii răspândiți în lume sunt principalii ambasadori ai valorilor tradiționale și spirituale românești, ai artei și culturii strămoșești. Moștenirea culturală este o sursă însemnată de evoluție iar noi avem datoria morală de a o prezenta lumii întregi!