Criză de lucrători zilieri la muncile agricole în România! Fermierii nu au cu cine să-și strângă recolta. Au încercat să angajeze asistați social care sunt în putere și ar putea munci. „Nu putem sta în soare, murim!” „Nu mă duc. Mai bine stau și mănânc o ceapă cu pâine în curtea mea”, le-au răspuns agricultorilor cei care se mulțumesc să stea și să încaseze indemnizațiile de la stat, scrie protv.ro.
Pentru o zi de muncă într-o fermă, un zilier primește între 40 de lei și 60 de lei, trei mese pe zi sau hrană rece, iar dacă locuiește la peste 20 km de fermă i se decontează și transportul.
Fermierul Simon Idița are 7.000 de metri pătrați de solarii la Pleșoiu in Olt și spune că ar avea nevoie de minim 5 oameni care să-l ajute la cules de vinete, șters, ambalat în lădițe. Cultivatorul spune că a încercat să angajeze dintre asistații social care, oricum, taie frunză la câini pe ulițele satului. Răspunsul acestora l-a lăsat însă fără cuvinte. „Pe căldură nu putem să stăm în soare, mai ales în solare, murim!”
Deși nu au de lucru cei care trăiesc din banii de la stat spun că munca la câmp sau în solarii le face rău. „Nu mă duc. Mai bine stau și mănânc o ceapă cu pâine în curtea mea”, spun ei.
Multora le face rău și munca de la primărie. Primarul din Lupeni, Lucian Răsmeriță, spune că are 10 posturi disponibile și niciun candidat. Salariul net este de 1.600 de lei și, cu toate acestea, nu s-a prezentat nimeni.
„Surprinderea mea a fost când m-am interesat după 3-4 zile să întreb câți oameni au sunat să se angajeze, nici un telefon”, spune edilul. În condițiile în care în orașul Lupeni sunt 160 de asistați social.
Populația României scade zilnic cu 248 de persoane, circa. După 27 de ani de migrație și de scădere a natalității, România se confruntă în acest moment cu o acută lipsă de forță de muncă în foarte multe zone din țară.
Peste 40.000 de români pleacă anual să muncească în străinătate, dar golul lăsat e acoperit doar de 5.500 de imigranţi din afara statelor UE care au voie, legal, să vină la muncă în România în fiecare an. Conform specialiștilor, criza de personal din România poate fi rezolvată doar prin creşterea salariilor şi prin dublarea, într-o primă fază, a numărului de avize de muncă date de statul român străinilor.