Ar putea fi disponibilă de anul viitor noua carte de identitate românească, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar și va costa aproximativ 20 de euro, preţ ce va fi suportat de cetăţean, s-a specificat într-o dezbatere publică ce are loc astăzi, miercuri 26 iulie, la sediul MAI.
Însă numai cei care vor dori ca buletinele să aibă CIP. Cine nu, va putea opta pentru pentru o carte de identitate simplă.
Preschimbarea în masă a actualelor cărţi de identitate nu este obligatorie începând de anul viitor, acestea urmând a fi înlocuite la momentul în care titularii vor cere eliberarea unora noi, dacă cele vechi expiră, sunt pierdute sau deteriorate, informează Mediafax.
Noua carte de identitate va înlocui cardul de sănătate.
În momentul în care cetăţeanul va opta pentru noul document cu date biometrice, acesta va prelua şi funcţiile cardului de sănătate, conform iniţiatorilor proiectului. Noua carte de identitate va fi inscripţionată faţă-verso, va conţine data naşterii şi semnătura olografă.
Avantajele folosirii noii cărți de identitate:
„Cartea electronică de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiţii de siguranţă a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi, opţional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice”, s-a precizat în cadrul dezbaterii.
Opţional, cartea de identitate simplă (CIS) şi cartea electronică de identitate (CEI) se pot elibera şi pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani.
CEI pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conţine amprentele acestora.
Termenele de valabilitate:
Noile documente vor fi de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani şi valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru CIS.
În cadrul dezbaterii de la MAI s-a subliniat faptul că există dese solicitări din partea statelor UE, care reclamă precaritatea actualelor documente românești.
„Motivul principal al modificării actualelor documente e reprezentat de securitatea acestor documente şi de introducerea unor elemente moderne de siguranţă”, au conchis iniţiatorii proiectului de lege.