Româncă din Italia: „Multe badante sunt de o inteligență uimitoare, n-ar trebui să se plafoneze. Recomand cursul OSS”

- Conținut sponsorizat -

Cursurile OSS (Operatore Socio-Sanitario) reprezintă în Italia un program de formare profesională destinat celor care doresc să devină asistenți socio-sanitari.Aceștia sunt profesioniști care lucrează în sectorul asistenței sociale și medicale, oferind asistență de bază pacienților în diverse contexte, inclusiv spitale, azile de bătrâni, centre de îngrijire la domiciliu și alte structuri similare.

Cursul OSS se concentrează pe instruirea participanților pentru a oferi asistență personală pacienților (cum ar fi ajutorul cu igiena personală, alimentația și mobilitatea), asistență în activitățile de zi cu zi, monitorizarea stării de sănătate a pacienților și colaborarea cu alți profesioniști din domeniul sănătății.

Ștefania Vasile este o româncă de admirat din mai multe puncte de vedere, care a demonstrat că nicio provocare nu este prea mare pentru ea atunci când își fixează un obiectiv. Povestea ei îngrijitoare în Italia se întinde pe parcursul a patru ani, timp în care a trecut de la rolul de îngrijitoare pentru persoanele în vârstă la cel de operator socio-sanitar (OSS). Într-un interviu recent pe care ni l-a acordat, Ștefania Vasile ne-a împărtășit detaliile acestei călătorii transformaționale.

Când și cum te-ai hotărât să urmezi cursurile de OSS?

„Deși am un contract de muncă bine definit, angajatorul meu mi-a lăsat libertatea de a mă organiza și lucra în funcție de nevoile mele atât în ceea ce mă privește cât și în ceea ce privește persoana asistată. Asta după ce am creat un raport de respect reciproc și seriozitate.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De aceea, după ani în care m-am dedicat asistenței familiare, am decis că este timpul să merg mai departe și să ofer asistență calificată, într-un mediu socio-sanitar, dar să ofer și confort propriei mele persoane.

Se știe că a fi badantă înseamnă a face multe sacrificii, iar după o perioadă de timp în care trăiești viața unui om bătrân și bolnav, 24h/24h, ajungi să te crezi la fel: o persoană fără personalitate. Așa că am ales să onorez calitatea pe care am primit-o ca om de la mama natură și anume aceea de a evolua.

La început a fost doar ideea… gânduri care nu-mi dădeau pace, spre exemplu: cum ar fi dacă aș avea o calificare într-un domeniu asemănător, dar să lucrez la un alt nivel?!; câtă diferență este între cuvântul badantă și Operator Socio Sanitar (OSS), dar și între munca depusă de aceste două profile?! (Deja pe parcursul practicii în spital mă saluta toată lumea pentru că aveam uniformă albă! În afara spațiului de spital eram doar o simplă badantă, o emigrantă oarecare, pe care nici nu o priveau, vedeți diferența?!)

Cred că acesta este un bun motiv să te dezvolți și să investești în tine, indiferent de vârstă. Un alt motiv ar fi felul în care este percepută o badantă… de parcă ar face cea mai rușinoasă meserie, așa o judecă unii! Nimeni nu îi vede sacrificiile făcute: nu o aude nimeni când își plânge pe perna străinului dorul de copii; nu-i vede nimeni sufletul negru de durere când curăță casa străinului în timp ce căsuța ei îi devine din ce în ce mai străină!

Nu te înțelege nimeni că lucrând ca badantă te lupți cu prejudecățile tuturor, punându-ți la bătaie cel mai de preț lucru pe care-l ai: sufletul, peste care trec toți, își șterg picioarele și pleacă!

- Continuarea după publicitate -

Multe dintre aceste femei se complac în situație, acceptă orice compromis doar ca să treacă luna și să ia un ban cu care să îndulcească vorbele celor de-acasă, (pentru că și de acolo vine o altă judecată!), dar ele vor înțelege ani mai târziu că acele compromisuri făcute ca să favorizeze situația materială a familiilor lor, a fost inutilă!

De ce?! Pentru că într-o zi se vor trezi că nu își mai găsesc locul în propria casă (și asta nu o spun eu, o spune realitatea). Este adevărat că fiecare emigrează în circumstanțe diferite și din motive diferite, dar să nu ne abandonăm sufletul de dragul sacrificiului pentru bani!
Eu am ales să fac acest curs de calificare OSS din mai multe motive care în primul rând se raportează la persoana mea!”

stefania-colega-20230707
Ștefania Vasile în secția Pediatrie unde a făcut practica în cadrul cursurilor de OSS. Sursa foto: Facebook

Unde te-ai adresat, cât timp a durat cursul și unde l-ai făcut?

„Am început cu pași mici, dar sigură pe mine și cu dorința de a-mi demonstra că pot s-o fac chiar dacă am 52 de ani.

- Continuarea după publicitate -

Eu aceste cursuri le-am făcut cu plată. M-am interesat pe internet cine organizează un astfel de curs și să fie aproape de mine, ca să pot continua să lucrez. Am căutat informații, am evaluat situația, iar apoi m-am adresat instituției care corespundea cerințelor mele și anume ENPACS.

În momentul în care m-am înscris am primit informația că la o anumită sumă se pot face alte două cursuri consecutiv, care vin să completeze, într-un fel, cursul propriu-zis de OSS, este vorba despre cursul de Asistent familiar-social și cel de OSA (Operator Socio Asistențial). Am acceptat imediat, realizând oportunitatea care mi se oferea pentru a-mi schimba viața!

La înscriere mi s-a cerut actul de identitate și diploma de studii ( nu contează ce studii ai, ce școală ai terminat, este doar o formalitate prevăzută de lege).

Pachetul de cursuri a durat mai bine de doi ani și a fost cât se poate de serios: cu materiale didactice, lecții la sala de clasă, lecții online, zeci de teste, cursuri de Pronto Soccorso (secția Urgențe – n.r.) protecția muncii, practică în RSA (azil – n.r.) și spital (ASP). În concluzie astăzi, după examenul final, sunt mândră de ceea ce am realizat și îmi pare rău că nu am făcut asta mai demult!”

- Continuarea după publicitate -
357433282_1736100166825741_8865863303380608610_n
Ștefania Vasile împreună cu colegii, în timpul practicii la secția Pediatrie

Unde lucrezi acum și cum te va ajuta această calificare?

„Acum aștept atestatele și mă pregătesc ca la momentul potrivit să lucrez în loc de 24/24h, ca badantă, să fac ture de 6h la două zile, într-o structură de asistență socială, pe un salariu mult mai mare și timp liber berechet, ca și Operator Socio Sanitar (OSS), unde să pun în practică tot ceea ce am învățat.

Între timp am mai finalizat un curs de colf (menajeră) urmând să fac un mini curs de calificare ca badantă, de doar 25h, acum, în iulie 2023, cursuri organizate și oferite gratuit de CNA și CGL Italia. Aceste cursuri îmi aduc punctaj la interviul de angajare, cu cât mai multe atestate cu atât mai mare posibilitatea de a fi angajat! Deja mă gândesc să caut și alte cursuri care să completeze, ca să zic așa, ceea ce am studiat, ajutându-mă să lucrez și la nivel social-psihologic.

Cum mă ajută această calificare?! În primul rând această calificare mi-a readus respectul de sine, deoarece, deși sunt mândră că pot asista o persoană la domiciliu, mă dureau (chiar dacă nu arătam) etichetele puse de societate acestui gen de muncă. Mulți nu știu, dar între cei patru pereți ai caselor străine sunt închise atâtea minți luminate, capabile și inteligente ale României că dacă ați face un sondaj veți rămâne surprinși!

Multe badante sunt de o inteligență și o capabilitate uimitoare, având o minte sclipitoare, dar viața le-a aruncat să facă asta din disperare, ca o soluție salvatoare, de moment, mai ales cele trecute de 40 de ani.

Deși am avut parte de multe provocări și sacrificii, sunt mândră de ceea ce am realizat și îmi pare rău că nu am făcut asta mai demult”, a concluzionat Ștefania.

- Continuarea după publicitate -
357414865_1736100206825737_5648256794655159164_n
Ștefania Vasile (prima din dreapta imaginii) alături de colegi la absolvirea cursului de OSS. Sursa foto: Facebook

Dar transformarea ei nu se oprește aici. Ștefania Vasile este și o scriitoare talentată, cu patru volume de poezie publicate – trei în limba română și unul în limba italiană: „Lacrima mamei”, „Anotimpuri străine”, „De vorbă cu Dumnezeu” și „Stagioni straniere”.

În plus, a adunat peste 35 de premii naționale și internaționale pentru poeziile ei deosebit de emoționante. Cei care doresc să-i urmărească activitatea literară o pot găsi pe pagina de Facebook „Viața într-o poezie”.

Un exemplu pentru mulți dintre noi, o poveste de determinare, curaj și transformare personală. Ștefania Vasile ne reamintește că nu este niciodată prea târziu pentru a ne urma visurile și a ne îmbunătăți viața.