Român revenit în țară după 12 ani de muncă în străinătate. Afacere de succes născută din pasiune

- Conținut sponsorizat -

Tot mai mulți români iau drumul de reîntoarcere acasă, în România, după mulți ani petrecuți în străinătate unde au lucrat în diferite domenii și au acumulat experiențe dintre cele mai inedite. Unul dintre aceștia este Alexandru Ceaușu, revenit după 12 ani de muncă în Spania. El și-a deschis la Vâlcea o afacere de restaurare a caselor vechi, țărănești.

Alexandru are 35 de ani și în Spania a lucrat pe șantiere, unde a învățat munca practic pe care apoi a îmbinat-o cu pasiunea pentru istorie și arhitectură, scrie Observator. Toate acestea l-au ajutat să aibă o idee despre ceea ce avea să facă la întoarcerea în România: să redea strălucirea unor case ţărăneşti care riscau să ajungă lemn de foc.

Caută case vechi, șoproane sau foișoare și le salvează de la foc, de la demolări, de la dispariție. Cu un grup de prieteni și cu angajați care mai vin și pleacă, le reinstalează la oameni care știu să le aprecieze. Din fericire, numărul acestora crește. Alex cere în jur de 7-8000 de euro pentru restaurarea unei singure case și nu duce lipsă de clienți.

Casă restaurată de Alexandru Ceaușu. Sursa foto: Observator

Totul începe prin a desface fiecare piesă a casei și apoi locuința este refăcută ca un puzzle și inclusiv elementele ei sunt numerotate pentru ca restauratorii să aibă munca mai ușoară.

Desigur, tânărul afacerist de succes din Vâlcea a spus că păstrează aproape toate elemente caselor vechi de la cărămidă, la piatră, lemn, uși și cuie. Astfel, clădirile vechi își duc mai departe poveștile și amintirile.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am păstrat cărămida, am păstrat piatra, lemnul, ușile. Foarte multe le-am salvat de la foc. Am găsit-o la cinci km distanță. Am demontat-o și am remontat-o aici. Are undeva la 200 și ceva de ani. I-am făcut altă temelie, altă scară. Așteptăm să se usuce uleiul și cu pământ, și cu paie, o să o aducem la starea inițială”, a spus Alex Ceaușu despre o casă veche restaurată de el.

Casă restaurată de Alexandru Ceaușu. Sursa foto: ForestMania

„Chestia e că așa ceva nu mai găsești. Adică trebuie să fim conștienți de asta. Sunt și unele mici dezavantaje. De exemplu, e foarte greu de lucrat cu lemnul vechi. Ca să bați un cui e nevoie să dai o gaură cu bormașina înainte! Dar se compară ceva cu o grindă peste care au trecut două sute de ani și ea arată încă bine? Toți fac eforturi să dea lemnului acea patină, acea impresie de vechi. Vedeți ce paradox? Noi luăm lemn nou, îl vopsim cu tot felul de substanțe ca să pară vechi și pe cel vechi, autentic, îl aruncăm… Și mai e un paradox: tot se vorbește de economia circulară, de resurse, de protecție a mediului. Și noi nu folosim cea mai importantă resursă regenerabilă, care e lemnul!”, a spus Alex conform ForestMania.

Alex a restaurat inclusiv un grajd, pe care l-a transformat în casă de vacanță. „Era un grajd unde stăteau văcuțele și proprietarul a ales sa-l transforme într-o căsuța de vacanță”, a mai spus el.

El nu adună doar lemn, ci și vase, oale, lăzi de zestre. Obiecte de gospodărie care au o istorie a lor, dar și a locului de unde sunt și care fac parte din marea istorie a românilor. Le aduce acasă, le curăță, se uită la ele și se minunează: „Cum de au rezistat? De unde atâta forță în simplitatea în care au fost făcute?”

Despre trecut, dar și despre viitor, Alexandru Ceaușu spune: „Când am plecat din țară nu știam nici să țin mistria în mână. Am învățat de la alții. Mi-am zis mereu: De ce el poate și eu nu pot? Am furat meserie, că nu te învață nimeni nimic. Dar trebuie să îți și placă. Mie îmi place, îmi place tradiția noastră, îmi iubesc țara, sunt patriot. De-asta și adun rămășițe ce amintesc de cei bătrâni. Poate la un moment dat o să fac un muzeu. Aș putea face!”

- Continuarea după publicitate -

VIDEO aici.