Regulile în aeroporturile din România, după intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie

- Conținut sponsorizat -

Începând cu data de 31 martie 2024, România va face parte din spațiul Schengen, dar această integrare se va aplica doar pentru frontierele aeriene și maritime, menținându-se controalele la frontierele terestre din cauza poziției Austriei.

Această decizie semnifică faptul că, de la această dată, călătorii care se deplasează către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai fi supuși controlului de frontieră în cele 17 aeroporturi naționale și în patru porturi maritime din România.

Călătorii vor trebui oricum să dețină pe lângă biletul de călătorie un document de identitate (Carte de identitate sau pașaport).

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Bogdan Despescu, a clarificat pentru Hotnews.ro că aderarea la Schengen nu va implica obligații suplimentare pentru pasageri, ci doar pentru autorități.

Despescu a explicat că după procedura standard de control la securitate, călătorii nu vor mai fi verificați la frontiera Schengen.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Poliția de Frontieră și echipele mixte ale Poliției Române, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Imigrări vor efectua controale aleatorii pentru a depista acte false sau persoane cu interdicții de călătorie.

Condițiile de călătorie pentru minori rămân neschimbate, aceștia având nevoie de documente similare celor de până acum pentru a călători în spațiul Schengen.

În cazul în care un minor călătorește însoțit doar de unul dintre părinți sau de o altă persoană, este necesar consimțământul celuilalt părinte sau al ambilor părinți (în cazul în care călătorește cu bunicii sau alte persoane). Verificările vor fi efectuate în mod aleatoriu de către polițiștii de frontieră.

Documente necesare dacă copilul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o altă persoană:

  • document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
  • acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
  • Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Pentru a vedea dacă minorii şi însoţitorii acestora au documentele necesare, poliţiştii de frontieră vor face controale aleatorii în incinta aeroportului.

- Continuarea după publicitate -

„Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.

Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră

Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde Acordul Schengen și Convenția Schengen au fost semnate în 1985 și, respectiv, în 1990.

- Continuarea după publicitate -

Apartenența fără controale la frontierele interne înseamnă că țările:

  • nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice;
  • efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.

Setul de norme care reglementează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen.