Sărbătoarea mărțișorului de la 1 martie nu a trecut neobservată de românii stabiliți în Sicilia. Asociația românească Decebal și Traian a organizat o frumoasă expoziție de mărțișoare în centrul orașului Alcamo, unde copiii românilor din comunitate au expus peste 1.000 de figurine împodobite cu firul alb și roșu, rodul fanteziei lor și a multor ore de lucru.
La eveniment au fost prezenți pe lângă membrii asociației menționate, primarul Domenico Surdi și alte autorități ale orașului. Localnicii au privit cu interes, curiozitate și admirație mărțișoarele făcute de copiii românilor. Mulți au făcut donații în schimbul micilor obiecte purtătoare de noroc, voioșie și speranță pentru o primăvară frumoasă, senină și un an rodnic.
„A fost mare curiozitate din partea localnicilor și impresiile au fost pozitive”, ne-a spus Elena Ciobanu, președinta Asociației Decebal și Traian. „Asociația a pus materialul la dispoziția copiilor, iar mărțișoarele au fost cumpărate de cei prezenți în Piața Ciullo din Alcamo. Banii obtinuți au mers direct în buzunarele copiilor. Așa i-am stimulat și asta a fost mulțumirea și recompensa pentru munca depusă de ei.”
Un grup de 15 copii au făcut peste 1.000 de mărțișoare
Sunt copiii românilor din comunitate, marea majoritate născuți departe de țară unde merg doar vara să-și viziteze bunicii cu care vorbesc românește datorită Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească pe care îl frecventează la Alcamo și pus la dispoziție de Asociația Decebal și Traian, cu spijinul Guvernului României.
„Obiectivul nostru este păstrarea tradițiilor și obiceiurilor populare românești, transmiterea lor către generațiile viitoare”, mărturisește Elena Ciobanu în video-reportajul realizat de Alcamo Mondo Blog.
„Am primit o propunere din partea florăriilor ca anul viitor să facem acest eveniment pe data de 21 Martie și să implicăm toate florăriile din oraș. Ne bucurăm că activitățile noastre sunt privite în mod pozitiv de localnici”, este de părere președinta asociației românești.
Elementele de cultură și sărbătorirea tradițiilor populare transmit valori și creează punți de legătură între români și italieni.
Izvorâte din experiență și înțelepciune de viață, din bucurie sau durere, din dorurile românului, din setea de liniște sau din dragostea pentru frumos, obiceiurile, tradițiile, sărbătorile sunt transmise de cei departe de țară copiilor lor care vor cunoaște astfel de unde vin, cine sunt și care este locul unde vor fi întotdeauna bine primiți, un loc numit „acasă”.
Mai jos, video-reportajul realizat de Alcamo Mondo Blog la Sărbătoarea Mărțișorului organizată de Asociația Decebal și Traian: