Românul Doru Borșan, premiat drept „CEO of the year” la Gala Premiilor Smart City Industry din 2018 și cu premiul pentru Inovare și Tehnologii la Dubai Royal Summit Investment, a vorbit recent pe scena TEDxCornișa din Târgu Mureș, unde a povestit cum a ajuns în Italia când era foarte tânăr și cum a rămas patru ani în Peninsulă deși, inițial, a crezut că va petrece doar câteva minute.
Doru Borșan este un om de afaceri, el a înființat compania Smart Cities Technologies SE cu sediul în Munchen, Germania, cu un capital social de 15 milioane de euro și deține companii în domeniul tehnologiilor digitale în Germania, Elveția, România și Estonia. Este, de asemenea, fondatorul ecosistemului „RUA”- „Românii uniți acasă”, prima țară online din lume.
Conform publicației Zi de zi, la TEDxCornișa a povestit printre altele și aventura lui „italiană”, într-un timp în care românii aveau nevoie de viză pentru a călători în Europa:
„Am mers la București, l-am cunoscut pe fratele lui Nadia Comăneci, Adrian, care m-a ajutat, pentru că așa erau vremurile atunci, să cumpăr o viză de Franța dar obligatoriu cu tranzit Italia. Și mi-a dat un sfat, pentru a nu avea probleme: dacă cineva la graniță, la avion mă întreabă unde merg, să spun că sunt student la teatru și mă duc la festivalul de film de la Cannes. Atunci, în zorii democrației, erau enorm de multe întrebări, chiar dacă nu-și aveau rostul, pentru cei care plecau din țară. Era greu să faci rost de o viză… Am vrut Franța pentru că mă îndrăgostisem de o franțuzoaică, la Olimp, pe plajă. În adolescență am făcut volei și acolo mă duceam vara în cantonamente. Am socializat cu această doamnă a adolescenței mele și m-am îndrăgostit pentru că era ceva nou”, a povestit Doru Borșan.
Nici prin cap nu i-a trecut că următorii patru ani îi va petrece în Italia
„După vreo două-trei ore, întreb conductorul cât mai avem până la vamă… Eram nerăbdător. Și-mi zice „Copile dragă, mai avem un pic și intrăm în Austria”. Greșisem trenul. La prima stație am coborât. Un oraș superb în nordul Italiei, Trento… Am coborât pentru 5 minute și am stat 4 ani. Primul impuls: Ce fac? Unde Merg? Unde dorm? Ce mănânc? Aveam 380 de dolari în buzunar și eram obligat să-i drămuiesc.
În fața gării este un parc, Parcul Dante. În parc sunt niște bănci, chiar și astăzi ele domină parcul. Am dormit pe acele bănci 5 zile. La un moment dat, o mână puternică mă scutură și mă întreabă ce caut acolo că aia e banca lui. Era un sârb. El a venit cu o propunere, să jucăm o partidă de șah, iar cine câștigă, banca e a lui. Sigur că l-am făcut varză pe sârb și am avut șansa să mai stau două nopți, până când mi-am urmat calea. Pentru că în acele cinci zile, așteptam să se întâmple poveștile pe care le auzeam în România și anume că dacă ești înalt, frumos, tânăr, zdravăn, cineva vine și te ia la muncă. N-a venit nimeni. Și banii se împuținau…”, și-a reamintit omul de afaceri român.
Țara unde Doru Borșa nu avea nume, toți îi spuneau „il rumeno” (românul)
„Acolo în Italia pentru un an și jumătate, aproape 2, nu aveam nume, eram un număr sau mai precis, „il rumeno”…Sigur că mă durea, pentru că era un mesaj subliminal că suntem un nimeni, că noi românii nu avem nimic de spus. Noroc că vorbeam zilnic cu părinții mei și doar vocea lor, ascultându-i, mă făcea să mă simt parcă nou-născut în fiecare zi. Dar în acel moment, când eram „il rumeno”, am zis că dacă vreodată în viața mea voi avea ocazia și puterea și menirea și inteligența și sănătatea să fac ceva pentru a schimba această percepție a noastră în lumea, o voi face.
Acum 3 ani de zile, împreună cu copiii mei mai mari, pe care-i iubesc enorm, am pus la cale construcția ecosistemului „RUA”, prima țară online din lume. De fapt este o navă spațială, unde încăpem toți cei 20 de milioane, planăm deasupra lumii și trimitem mesajele noastre superbe, pentru că îmi doresc din tot sufletul să fim percepuți ca atare. Noi nu suntem doar căpșunari, mâna de lucru a Europei, a lumii, a Americii. Suntem un neam demn, suntem frumoși, suntem isteți, inovatori. În Silicon Valley suntem a doua națiune, după indieni, ceea ce înseamnă că suntem pe podiumul inteligenței mondiale. Și atunci împreună cu copiii mei am construit ecosistemul „RUA”, să le arătăm că suntem buni, că suntem puternici, că avem gândire pozitivă care să ne schimbe viețile, că ne putem înfrupta din bine”, a punctat Doru Borșan.
Omul de afaceri a încheiat spunând: „Există doar un singur drum: bunătate, demnitate, unitate. Dacă noi vom putea să facem posibile aceste lucruri, vom fi cea dintâi națiune din lume care invadează cu bunătate, cu fericire, cu demnitate, cu unitate, planeta! (…) Nu-i târziu fraților! Nu-i târziu niciodată să fim lideri în bunătate și-n prosperitate sufletească.”