Un medic român din Italia a avertizat că acest coronavirus pe care unii încă încearcă să-l bagatelizeze nu e nici pe departe o simplă gripă. Florin Puflea este prezent în aceste zile într-un spital din provincia Verona, unde luptă alături de colegii lui pentru a salva viața bolnavilor de Covid-19.
„Încep prin a vă spune că, în contradicţie cu informaţiile care au circulat şi circulă încă prin anumite canale de informaţii media, Facebook etc., nu avem de-a face cu o simplă gripă. Problema este cât se poate de serioasă. Este o infecţie virală care se răspândeşte rapid”, scrie medicul, într-un articol publicat pe Reţeaua de solidaritate, site creat de un grup de voluntari din Diaspora pentru a veni în sprijinul atât al cetăţenilor români, cât şi al medicilor care se luptă sau se vor lupta cu epidemia.
Medicul român mai atenţionează că în spitalul unde lucrează el sunt şi pacienţi în floarea vârstei, nu doar bătrâni, aşa că situaţia este foarte serioasă.
„Menţionez că nu avem pacienţi doar de 70-80-90 de ani, cum se vehicula în anumite informaţii. Avem şi am avut pacienţi de 19 ani, de 40 de ani, marea majoritate sunt acum între 30 şi 55 de ani, deci situaţia este cât se poate de serioasă”, a atras atenţia doctorul.
Redăm mai jos textul medicului român publicat de sursa citată:
„Numele meu este Florin Puflea. Sunt medic specialist în anestezie şi terapie intensivă în provincia Verona (Italia) din anul 2014. Am terminat facultatea în Italia, am făcut rezidenţiatul în Italia şi am hotărât să rămân să lucrez aici.
Voiam să vă transmit câteva din gândurile şi sentimentele mele şi ale colegilor mei, din aceste zile, despre acest coronavirus care s-a răspândit incredibil de repede şi a cuprins mare parte din Nordul Italiei şi se întinde în toată Europa şi în toată lumea.
Încep prin a vă spune că, în contradicţie cu informaţiile care au circulat şi circulă încă prin anumite canale de informaţii media, Facebook etc., nu avem de-a face cu o simplă gripă. Problema este cât se poate de serioasă. Este o infecţie virală care se răspândeşte rapid. Sunt anumite studii făcute în aceste momente în Italia, în provincia Padova, care au demonstrat că într-o comunitate de 3.000-3.500 de oameni, în orăşelul Vo Euganeo (unul dintre primele intrate în carantină), au fost cam 70% pacienţi pozitivi la coronavirus, dintre care foarte mulţi asimptomatici – deci puteau să transmită boala mai departe şi să infecteze, la rândul lor, alte persoane. Vorbim aici despre o infecţie virală care a plecat, cum bine ştiţi, din China, acum câteva luni şi s-a răspândit rapid în Europa, răspândire favorizată de modul nostru contemporan de viaţă.
Lumea nu a înţeles că este vorba despre o situaţie cât se poate de serioasă şi a tratat cu indiferenţă şi cu superficialitate această problemă, de aceea am ajuns în situaţia de faţă. Vorbim despre spitale pline, secţii de boli infecţioase şi secţii de terapie intensivă supra-aglomerate cu pacienţi intubaţi, cu pacienţii în stare critică. Vorbim de secţii de terapie intensivă care au trebuit într-un mod rapid, într-o situaţie excepţională ca în vreme de război, să îşi dubleze, să îşi tripleze numărul de paturi. Aţi văzut şi din ştirile care ajung în ţară prin sursele de informare că sistemul sanitar din Regiunea Lombardia din nordul Italiei – cea mai afectată în momentul de faţă, este aproape în colaps. În pofida faptului că Lombardia este o regiune bogată, una dintre cele mai bogate zone din Europa, cu venituri pe cap de locuitor destul de mari şi cu un sistem sanitar foarte performant, cu o capacitate şi de o calitate excepţională.
Doresc să vă transmit că, odată cu răspândirea epidemiei, spitalele s-au transformat din centre de tratament poli-specialitate (pentru mai multe boli, patologii, cu mai multe secţii) în spitale care tratează doar această infecţie virală, doar pacienţi critici intubaţi, infectaţi cu acest virus.
Situaţia în momentul de faţă în spitalul în care lucrez eu şi în general în Veneto este încă relativ stabilă. Nu suntem, deocamdată, în situaţia Lombardiei, dar deja lucrurile se schimbă din oră în oră şi se agravează progresiv, cu mai mulţi pacienţi şi cu mai multe cereri de asistenţă reanimatorie pentru pacienţi cu coronavirus. În spitalul în care lucrez eu avem deja 4 colegi care sunt pozitivi, colegi care s-au infectat la locul de muncă. Medicii care tratau pacienţi cu coronavirus au devenit la rândul lor pacienţi.
Aş vrea să vă povestesc despre organizarea excepţională care s-a făcut în zona noastră – Regiunea Veneto. Au fost rechemaţi medici care erau la pensie, au fost suplimentate posturile de asistenţi medicali şi personal auxiliar, au fost redeschise anumite spitale care nu mai erau funcţionale şi transformate în policlinici. Se încearcă, pe cât posibil, o organizare rapidă şi o pregătire pentru valul excepţional de pacienţi noi care este aşteptat. La noi, în Provincia Verona, a fost cea mai mare creştere de pacienţi din toată Regiunea Veneto. Din păcate nu mă refer doar la pacienţi internaţi şi trataţi la terapie intensivă, dar şi despre pacienţi care nu reuşesc să supravieţuiască, vorbim despre foarte multe decese. Situaţia nu se limitează doar la faptul că nu mai avem unde să tratăm aceşti pacienţi critici, problema este că mulţi dintre ei nu răspund la tratament şi ne confruntăm cu foarte multe pierderi de vieţi omeneşti.
Menţionez că nu avem pacienţi doar de 70-80-90 de ani, cum se vehicula în anumite informaţii. Avem şi am avut pacienţi de 19 ani, de 40 de ani, marea majoritate sunt acum între 30 şi 55 de ani, deci situaţia este cât se poate de serioasă.
În spitalul în care lucrez eu starea este destul de tensionată. Avem foarte mult de muncă. Pacienţii continuă să vină, pacienţi care au nevoie de un tratament şi de o atenţie deosebite. Nu sunt pacienţi pe care îi internezi pe secţie şi le dai două pastile pe zi, aşteptând să vezi evoluţia. Sunt pacienţi care au nevoie de oxigen, de aerosol, de tratament cu medicamente antivirale importante, care au bineînţeles şi efecte colaterale. Vorbim de personal care este expus în aceeaşi măsură la acest virus. Vorbim de o situaţie destul de critică, care te solicită nu numai din punct de vedere fizic, dar şi foarte mult din punct de vedere psihic şi moral. Mulţi dintre colegii noştri au hotărât şi au intrat în aşa zisa auto-izolare, deoarece mulţi dintre ei au copii acasă şi sunt copleşiţi de frică, temerea să nu ducă acasă, în familie sau la copiii lor această infecţie. Avem familii de colegi, care sunt amândoi medici, unul lucrează într-un spital, altul în alt spital, amândoi sunt expuşi, copiii sunt deja de săptămâni bune la bunici sau la rude şi vă puteţi da seama la ce solicitare psihică şi emoţională sunt supuşi.”
Despre Rețeaua de Solidaritate
Conform celor specificate pe site, Rețeaua de Solidaritate e o inițiativă transfrontalieră ce aduce împreună oameni buni – români din țară și din diaspora din zone civice, sociale, medicale. Oameni ce conștientizează vremurile, ce pot vedea și articula nevoile și care nu așteaptă „să se facă”. Oameni altruiști care știu să lucreze în echipă, știu să se susțină și știu să ajute.