În Italia, munca menajerelor şi a îngrijitoarelor este reglementată prin Contractul Colectiv Naţional de Muncă în domeniul asistenţei acordate persoanelor, document în care sunt precizate drepturile şi îndatoririle lucrătorilor şi ale angajatorilor.
Contractul de muncă între angajat și angajator trebuie să fie în formă scrisă, semnat de către ambele părți iar angajatul trebuie să deţină un exemplar al acestui contract.
Nivelurile de încadrare
Contractul de muncă semnat în momentul angajării unei îngrijitoare, menajere sau a unei bone, trebuie să prevadă obligatoriu și nivelul de încadrare al acesteia, nivel de care va depinde plata salarială precum și alte drepturi și îndatoriri.
Lucrătorii din domeniul asistenței familiare și a persoanei în Italia sunt încadraţi pe 4 niveluri, în funcție de îndatoririle și calificărilor fiecăruia:
I. Nivelul A
Acestui nivel îi aparțin:
- colaboratorii familiali necalificați, care nu asistă persoane și care nu au experiență profesională;
- colaboratorii familiali cu o experiență profesională mai mică de 12 luni;
- muncitorii care, având experiența necesară, desfăşoară activități la nivel de execuție şi sub controlul direct al angajatorului.
Drept care, se încadrează în acest profil:
- colaborator familial fără experienţă sau cu o
experienţă mai mică de 12 luni; - lucrător care se ocupă de menaj (curățenie);
- lucrător care se ocupă de spălatul rufelor; ajutor în bucătărie;
- lucrător care se ocupă de curăţarea grajdului şi îngrijirea cailor;
- lucrător care se ocupă de îngrijirea animalelor;
- lucrător care se ocupă de îngrijirea spaţiilor verzi;
- lucrător care se ocupă de alte munci manuale, de întreținere și curățenie, pentru care este necesară depunerea de efort.
Nivelul A Super
- însoţitor pentru persoanele fără handicap fără a efectua nici o altă muncă, lucrătorul acordă asistență persoanei invalide, fără a efectua altă activitate de muncă;
- bonă (baby sitter), lucrătorul asigură supravegherea copiilor cu ocazia absenței membrilor familiei, cu excluderea oricărei activități de îngrijire.
II. Nivelul B
În cadrul acestui nivel se regăsesc colaboratorii familiali care au experienţa necesară (mai mare de 12 luni), şi îşi realizează atribuţiile la nivel executiv:
- colaborator familial generic, polifuncţional. Lucrătorul efectuează muncile casnice necesare în cadrul familiei: curățenie, servitul mesei, îngrijirea animalelor domestice, cumpărături, etc.
- paznic al unei locuinţe private;
- persoană care se ocupă de călcatul rufelor;
- grădinar;
- muncitor calificat, care efectuează lucrări tehnice de întreținere;
- şofer;
- camerist, lucrătorul amenajează camerele şi
serveşte micul dejun inclusiv oaspeţilor angajatorului.
Nivelul B Super
- asistent pentru persoanele autosuficiente (bătrâni, copii), și care desfăşoară şi alte activităţi în casă (curățenie, pregătirea mesei).
III. Nivelul C
La acest nivel se încadrează colaboratorii familiali care se află în posesia unor cunoştinţe de bază specifice, atât teoretice cât şi practice, care lucrează cu responsabilitate şi sunt autonomi:
- bucătar, efectuează și aprovizionarea cu materii prime pe lângă lucrările din bucătărie.
Nivelul C Super
- asistent pentru persoanele dependente/invalide, lucrător care desfăşoară şi alte activităţi în casă: curățenie, călcat, pregătirea mesei.
IV. Nivelul D
La acest nivel sunt încadrați colaboratorii familiali care au experienţa necesară, dețin cursuri de formare profesională şi îşi realizează atribuţiile cu responsabilitate, autonomie decizională şi coordonare:
- administrator al bunurilor familiei;
- majordom;
- guvernantă, este lucrătoarea care coordonează activitățile de ordine și curățenie în cadrul familiei.
- bucătar şef;
- grădinar şef;
- institutor, este lucrătorul care efectuează activități de instrucție sau educare a componenților familiei.
Nivelul D Super
- asistent cu formare profesională pentru persoanele dependente/invalide, lucrător care desfăşoară şi alte activităţi în casă (curățenie, pregătirea mesei, etc.);
- director de casă, lucrătorul administrează toate activitățile desfășurate în casa familiei asistate.
Ce salariu au menajerele, îngrijitoarele și bonele?
Salariul minim lunar variază în funcţie de încadrarea pe cele 4 niveluri prezentate anterior. În anul 2017, acesta începe de la 625,15 euro şi poate ajunge până la 1372,52 euro. Puteți citi totul despre retribuțiile salariale în articolul de mai jos:
De asemenea, după un an de muncă, lucrătorul are dreptul la plata celui de-al treisprezecelea salariu (egal cu plata unui salariu pe o lună de zile) în luna decembrie, în perioada Crăciunului. Cei care nu au lucrat un an întreg, vor primi un procent direct proporţional cu lunile lucrate.
În plus, după doi ani de muncă neîntreruptă la acelaşi angajator, lucrătorul are dreptul la o majorare de 4% din salariul de bază. Această majorare se acordă separat faţă de alte majorări.