Italian ucis de o ursoaică în România. „A fost atât de furioasă încât l-a târât aproape de luciul apei”

O tragedie de o brutalitate rară a avut loc în dimineața zilei de joi, 3 iulie 2025, pe Transfăgărășan, în zona barajului Vidraru, județul Argeș.

Captură de ecran din 2025-07-03 la 20.59.08
Italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărășan. Sursă foto: Facebook.

Un motociclist de cetățenie italiană a fost atacat și ucis de o ursoaică furioasă, care l-a târât zeci de metri într-o râpă, până aproape de luciul lacului Vidraru.

Atacul s-a produs la aproximativ 500 de metri de coronamentul barajului, în direcția Bâlea Lac, în zona localității Arefu.

FB POSTS
Italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărășan. Sursă foto: Facebook.

Bărbatul făcea parte dintr-un grup de motocicliști străini care se deplasau pe DN7C – Transfăgărășan.

Potrivit martorilor, motocicliștii s-au oprit pentru o pauză pe marginea drumului, moment în care fiara a ieșit din vegetație.

Sursă video: Facebook/Gândul.

„Motociclistul a fost atacat de o ursoaică. A fost atât de furioasă încât l-a târât aproape de luciul apei. Probabil că a fost omorât imediat”, a declarat Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

urs-transfagarasan-h9l6-606x660
Sursă foto: Gândul.

El a precizat că victima a fost trasă într-o râpă de aproximativ 60 de metri, iar cadavrul a fost evacuat cu un vaporaș până la debarcader, urmând să fie preluat de medicii legiști.

oar2
Sursă foto: Gândul.

Intervenție amplă și avertizare RO-ALERT

https___www.gandul.ro_wp-content_uploads_2025_07_omar-3
Ursoaica implicată în incident a fost ucisă de autorități. Sursă foto: Gândul.

Jandarmii argeșeni au fost sesizați prin mai multe apeluri la numărul unic de urgență 112 de către cetățeni aflați în tranzit.

Ajunse la fața locului, forțele de ordine au descoperit motocicleta victimei și au delimitat zona pentru siguranță, solicitând sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, Salvamont și Comisiei de intervenție conform OUG 81/2021.

La operațiune au participat o autospecială de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă, o barcă, o ambulanță SMURD și echipe mixte de salvatori, polițiști și jandarmi. Pentru avertizarea populației, autoritățile au transmis un mesaj RO-ALERT.

„Cu eforturi susținute, salvatorii au reușit să ajungă în locul unde persoana se afla, dar din nefericire, aceasta nu prezenta semne vitale. Medicul prezent la caz a declarat decesul”, au anunțat autoritățile.

Potrivit edilului comunei Arefu, Gheorghe Stoican, animalul a fost ulterior împușcat, în urma unei decizii luate la nivel local.

Primarul a subliniat că este al doilea caz de persoană omorâtă de urs în zonă, alături de alte trei incidente grave în care victimele au suferit amputări.

Romsilva: Zonă suprapopulată de urși, avertismente ignorate

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a confirmat că atacul s-a produs pe Fondul Cinegetic 5 Arefu, gestionat de Direcția Silvică Argeș.

Evaluarea oficială din primăvara acestui an arată că zona adăpostește 112 exemplare de urs, față de un număr optim estimat la doar 25.

„Facem din nou un apel la responsabilitate, pentru a evita astfel de incidente: nu hrăniți urșii, nu interacționați cu aceștia, nu îi fotografiați, nu vă apropiați de urși. Locul urșilor, animale sălbatice, este în pădure!”, a transmis Romsilva într-un comunicat oficial.

Romsilva mai precizează că în acest an au fost extrase legal 2 exemplare ca parte din cota de prevenție, 3 în baza derogărilor obținute conform Legii 242/2024 și 2 în baza OUG 81/2021.

De asemenea, a fost relocată o ursoaică agresivă cu pui din zona cetății Poenari. În zona Transfăgărășanului au fost montate peste 20 de panouri de avertizare, inclusiv în limba engleză.

La nivel național, în cele 107 fonduri cinegetice gestionate de Romsilva care au populație de urs, evaluarea de primăvară a indicat un total de 3.186 de exemplare, față de un optim de 948. Din cota de prevenție aprobată pentru acest an – 52 de exemplare – au fost extrase 26 până în prezent.

Concluzie: un semnal de alarmă pentru turiști și autorități

Tragedia de pe Transfăgărășan ridică întrebări serioase despre gestionarea faunei sălbatice în zonele turistice intens circulate, dar și despre comportamentul turiștilor care, ignorând avertismentele, hrănesc sau se apropie de animalele sălbatice. În lipsa unor măsuri ferme și a unei educații publice corespunzătoare, riscul unor incidente similare rămâne ridicat.