Seceta din sudul Europei amenință să reducă producția de cereale din Italia și unele părți din Spania, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani și să afecteze și alte recolte precum cele de măsline și migdale, informează Reuters, citată de Agerpres.
Asociația fermierilor italieni Coldiretti a estimat că seceta ar putea să îi coste pe fermierii din Peninsulă peste un miliard de euro.
Spania și Italia se numără de asemenea printre principalii producători mondiali de ulei de măsline. Analiștii se așteaptă ca producția din ambele țări să scadă dar în cazul Italiei este preconizată o scădere semnificativă deoarece seceta este ultima problemă cu care se confruntă cultivatorii de măsline după insectele și paraziții din anii anteriori. International Olive Council se așteaptă la o scădere cu 60% a producției de ulei de măsline realizată de Italia.
„Anul acesta a fost primul an în care am udat măslinii. Până acum nu a fost niciodată nevoie să facem asta”, a declarat Francesco Suatoni, care are aproximativ 4.000 de măslini la marginea orașului Amelia în regiunea Umbria din centrul Italiei.
Castilia și Leon, principalele regiuni unde cultivă cereale în Spania, au fost deosebit de afectate, pierderile suferite de recolte fiind estimate undeva între 60 și 70%.
„Anul ăsta nu a fost unul prost, a fost catastrofic. Nu îmi amintesc un an ca acesta după 1992″, a declarat Joaquin Antonio Pino, un cultivator de cereale din Sinlabajos, Avila. Potrivit lui Pino, multe terenuri cultivate cu cereale nici măcar nu au mai fost treierate pentru că veniturile din strângerea recoltelor nu ar fi acoperit mici măcar salariile pentru muncitori.
„Seceta afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate recoltele din Spania, chiar și cele care se bazează pe sere, pentru că există o limită cu privire la cantitatea de apă disponibilă”, a declarat la rândul său Jose Ugarrio, analist la asociația tinerilor fermieri spanioli. Potrivit acestuia producția de migdale și fistic a scăzut și ea semnificativ. „Ne așteptăm la o scădere de 23% a producției de migdale în acest an comparativ cu anul trecut”, a spus Ugarrio.
Și în Franța seceta s-a extins în 81 din cele 101 departamente. În unele regiuni, autoritățile au introdus restricții pentru irigații.
Unii cercetători au avertizat că valurile de căldură precum cele din acest an vor deveni din ce în ce mai frecvente și sunt legate de modificările climatice provocate de activitatea umană. În aceste condiții fermierii din sudul Europei își pun semne de întrebare cu privire la viitorul lor pe termen lung.