În data de 5 iunie, 2017, Camera Deputaților din Italia a aprobat proiectul de lege 50/2017 prin care se aduc importante modificări referitoare la modul în care numeroasele firme de transport străine operează pe teritoriul Italiei, cu scopul de a pune capăt crizei din sectorul de transport mărfuri din Italia.
Potrivit discuțiilor avute în Camera Deputaților pe această temă prezentate de site-ul InforParlamento.it, printre altele, se precizează următoarele:
„Măsurile examinate intervin cu diferite dispoziții în materie de transport mărfuri, sector lovit (în Italia – n.r.) de o criză dramatică în ultimul deceniu, cu pierderi de 60% înregistrate (din 2003 până în 2015) în traficul de mărfuri care intră în Italia, echivalentul al unei pierderi de 3 miliarde de euro, în timp ce în țările din Estul Europei firmele de transport au crescut cu 700%, ajungând să acopere 53% din traficul din Uniunea Europeană”.
În transcriere se menționează, de asemena, cât de îngrijorătoare este în prezent situația firmelor de transport italiene, situație datorată concurenței necinstite, cabotajului ilegal, delocalizarea abuzivă a firmelor, condiții fiscale slab competitive și altele.
Prin urmare, așa cum este specificat pe site-ul Senatului italian, prin proiectul de lege menționat mai sus se aduc numeroase modificări Decretului de Lege nr. 136 din 17 iulie, 2016, care, printre multe altele, obligă firmele străine ce detașează muncitori în Italia să comunice Ministerului Muncii din Italia generalitățile fiecărui muncitor, durata detașării, locul, tipul serviciului prestat, domiciliul și altele.
Mai exact, în Decretul de Lege 136/2016 se vor introduce o serie de noi puncte la articolul 10 (1-bis, 1-ter, 1-quater) prin care vor obliga firmele străine de transport care detașează șoferi în Italia să respecte următoarele reguli:
- comunicarea obligatorie către Ministerul Muncii din Italia cu generalitățile șoferului și a serviciilor prestate pe teritoriul italian are o valabilitate trimestrială și, în toată această perioadă, acoperă toate operațiunile de transport efectuate de șoferul detașat pe teritoriul Italiei pentru firma indicată în comunicare;
- în comunicare, trebuie specificat în limba italiană și salariul orar brut, în euro, al șoferului detașat, precum și modalitatea de rambursare a cheltuielilor de călătorie, de cazare și de mâncare ale șoferului;
- o copie a comunicării preventive de detașare a șoferului, care a fost trimisă către Ministerul Muncii din Italia, trebuie să fie ținută și la bordul mijlocului de transport folosit de șofer și trebuie arătată organelor de poliție stradală în caz de control, în timp ce o altă copie trebuie păstrată de persoana de contact a firmei străine;
- în cazul unor verificări, Poliția Stradală din Italia trebuie să verifice prezența la bordul mijlocului de transport a următoarelor documente, în limba italiană:
- contractul de muncă sau orice alt document oficial care să prezinte informațiile despre acordul dintre șofer și firma de transport;
- fluturașul de salar sau un document oficial care să conțină informațiile despre salariul primit de șoferul detașat;
Ulterioare modificări la aceeași lege 136/2016 specifică faptul că oricine circulă pe teritoriul italian fără documentele prevăzute mai sus riscă o amendă administrativă între 1.000 și 10.000 de euro.
Deși s-a discutat despre acest lucru, nu s-a introdus încă măsura adoptată de țări precum Germania, Belgia și Franța care interzice șoferilor să se odihnească în cabina camioanelor în weekend.
Proiectul de lege urmează să fie revăzut și aprobat de Senat în această lună dar este foarte probabil să nu se aducă modificări majore la acesta. Vom reveni cu mai multe informații după ce acesta va fi aprobat și de Senatul italian.
De menționat, în final, că pe data de 8 iunie, 2017, Consiliul Miniștrilor Europeni s-a reunit pentru a discuta despre Pachetul de mobilitate al Comisiei Europene care prevede implementarea unor reguli importante la nivel european în ceea ce privește cabotajul, orarul de odihnă și detașarea șoferilor în alte țări.
Alianța Stradală formată din nouă Miniștri ai Transporturilor din Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Norvegia și Suedia, care are sarcina de a proiecta Pachetul de mobilitate al Comisiei Europene, susține că trebuie introduse noi norme în ceea ce privește cabotajul.
În mod principal, s-a vorbit despre nevoia de a implementa reguli care să oblige firmele de transport străine care detașează șoferi în alte țări să-i plătească pe aceștia în baza salariilor din țara unde sunt detașați. În plus, s-a discutat și despre implementarea unor reguli care să permită șoferilor străini să se întoarcă acasă în mod regular, nu doar pentru a împiedica dumping-ul social dar și pentru a le asigura acestora un echilibru între serviciu și viața privată, relatează TrasportoEuropa.it.