Conform statisticilor cele mai multe victime decedate în urma contaminării cu coronavirus, virusul care bântuie prin Europa în momentul de față, sunt persoane vârstnice sau afectate de alte patologii, iar infecția cauzată de Covid-19 poate fi pentru aceștia fatală.
În Italia, țară cu mare procent de pensionari, multe femei românce lucrează ca îngrijitoare de bătrâni și atragem atenția că familia angajatoare este obligată acum, în plină alertă de coronavirus, să informeze lucrătoarea despre riscurile pe care le implică asistența domiciliară, scrie La legge per tutti. Conform Contractului Național de Muncă, lucrătoarea poate cere dreptul de a sta în carantină, la domiciliul său, timp de 14 zile, perioadă pentru care va primi salariul normal.
Femeia în vârstă de 76 de ani care a murit la spitalul din Treviso, după ce a fost testată pozitiv la testul Coronavirus, locuia asistată de o îngrijitoare, a declarat Katia Uberti, primarul localității Paese din provincia Treviso, unde locuia bătrâna. „Badanta” și vecinii, un cuplu cu care bătrâna a intrat în contact și a avut relații ocazionale, au fost supuși analizelor pentru a se verifica dacă sunt infectați și au fost izolați la domiciliu. Îngrijitoarea, originară din Republica Moldova, a rezultat pozitivă la testul pentru coronavirus.
Ce se întâmplă dacă îngrijitoarea sau menajera nu vrea să lucreze din frică?
Familia este responsabilă de mediul în care lucrează menajera sau îngrijitoarea. Dar, odată cu criza provocată de coronavirus la nivel național, ea este acum obligată să informeze lucrătoarea despre riscurile pe care le implică lucrul cu o persoană vârstnică sau cu un bolnav, segment de persoane cu riscurile cele mai mari în fața virusului.
În timp ce mulți angajați din Italia au posibilitatea de a nu merge la birou și de a-și desfășura activitatea de acasă, această opțiune nu există pentru lucrătorii casnici, pentru că nu este posibilă curățenia într-o casă sau îngrijirea unei persoane în vârstă cu ajutorul internetului. Astfel, în mijlocul unei situații de urgență, apar două aspecte în sectorul asistenței casnice, scrie sursa citată: primul s-ar verifica atunci când lucrătorii casnici nu doresc să meargă la muncă pentru a evita contactul direct cu alte persoane. Al doilea ar fi exact opusul: faptul că familia se teme de o posibilă infecție din partea lucrătorului casnic, mai ales dacă abia s-a întors dintr-o zonă cu risc.
Ce ar trebui sau ce pot face lucrătorii casnici și îngrijitorii aflați în această situație?
Ar putea profita de suspendarea muncii din afara perioadei de concediu reglementată de CCNL, contractul de categorie. Acordul sindical stabilește că pentru nevoile angajatului poate fi decisă pentru o anumită perioadă de timp suspendarea contractului de muncă, fără a aduce atingere plății remunerației. De exemplu, această suspendare poate avea durata clasică de 14 zile, perioada de carantină pentru Covid-19. Pentru lucrătorul casnic apare ca o perioadă suplimentară de concediu plătită de familia la care lucrează.
Precizările de mai sus sunt prezentate de art.19 la lin.1 din CCNL:
„Art. 19 Sospensioni di lavoro extraferiali
Alin. 1 – Durante le sospensioni del lavoro extraferiali, per esigenze del datore di lavoro, sarà corrisposta al lavoratore la retribuzione globale di fatto, ivi compreso, nel caso di lavoratore che usufruisca del vitto e dell’alloggio, il compenso sostitutivo convenzionale, sempreché lo stesso non usufruisca durante tale periodo di dette corresponsioni.”
Dacă angajatorul nu percepe o situație de risc și refuză să îi plătească menajerei sau îngrijitoarei cele 14 zile de carantină, iar lucrătoarea decide oricum să părăsească locul de muncă de teamă, menajera sau îngrijitoarea are posibilitatea să apeleze la concedierea pentru „giusta causa” și să cheme în tribunal angajatorul.
Dacă angajatorul nu informează lucrătoarea despre riscurile existente în mediul de muncă și menajera sau îngrijitoarea se infectezează cu coronavirus în urma contactului cu persoana asistată, atunci lucrătoarea poate da în judecată familia angajatoare.