Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să călătorească în străinătate cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2017 un set de recomandări utile și informații de interes pentru cele mai frecventate destinații turistice în această perioadă.
Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile Pascale 2017 cuprinde un set de informații de interes pentru cele mai frecventate destinații turistice în această perioadă, respectiv Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Israel, Marea Britanie, Portugalia şi Spania.
Din recomandările generale ale Ghidului:
Documentele de călătorie:
- Asiguraţi-vă că aveţi documente de călătorie valabile şi în bună stare!
- Este indicat să păstraţi documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expuneţi în mod vizibil în autovehicule.
- Faceţi două fotocopii ale paşaportului/cărţii de identitate (una luaţi-o cu dumneavoastră şi una lăsaţi-o într-un loc sigur ca rezervă ori păstraţi-o într-o bază de date electronice la care să aveţi acces).
- Nu manifestaţi neglijenţă în utilizarea paşaportului/documentelor de călătorie.
- Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil şi un alt document românesc (preferabil cu fotografie – exemplu: permisul de conducere).
- În cazul pierderii documentelor de călătorie, trebuie să contactaţi cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate pentru a declara pierderea acestora şi eliberarea unor documente de călătorie provizorii!
În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi eliberarea unei adeverinţe în acest sens. Reprezentanţa diplomatică a României vă poate elibera documente provizorii de călătorie numai pe baza unei declaraţii de la poliţia locală privind furtul.
Următoarele state permit intrarea cetăţenilor români şi pe baza cărţii de identitate:
Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Marea Britanie, R.Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.
Atunci când vizitați sau tranzitați o țară străină:
- Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi!
- Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenţa legii penale a ţării respective!
- Evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate sau tranzitate!
- Indiferent de zona de destinaţie, păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini!
- Încuiaţi mereu autoturismele şi asiguraţi-le cu sisteme de alarmă!
- Este recomandabil să folosiţi numai parcările cu plată supravegheate pentru staţionarea autoturismelor.
- În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei!
- Nu conduceţi autoturismul sub influenţa alcoolului! Există ţări în care riscaţi pedeapsa cu închisoarea.
- Nu uitaţi! Drogurile de orice tip şi substanţele dopante sunt interzise, indiferent de destinaţia aleasă.
Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României cele mai apropiate pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României, accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/romanian-missions).
Ministerul Afacerilor Externe reiterează cetățenilor români recomandările de a consulta informațiile furnizate prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” – care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone şi a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa.”
Pentru a citi Ghidul și recomandările pentru fiecare țară în parte, faceți click aici.