Numărul de plecări ale românilor din țară a devenit alarmant, se estimează că nouă cetățeni români părăsesc țara pe oră. Cu 3,4 milioane de plecări în ultimii ani, sau 17% din populație, România pierde echivalentul unui oraș de 85.000 de locuitori în fiecare an.
Iar constatările din ultimul timp ne arată că elitele intelectuale fug din țară, o situație care nu a mai fost întâlnită de la plecările în masă din anii 1990, după căderea comunismului.
Cu titlul „România își pierde elitele”, un reportaj din Liberation atrage atenția asupra numărului foarte mare de români cu studii superioare care pleacă din țară din cauza instabilității și a corupției guvernamentală. Francezii numesc acest fenomen „o hemoragie” despre care spun că „pentru moment, nu pare să îngrijoreze prea mult puterea”.
Armin Florescu, economist de 39 de ani cu o viaţă bună în România dar a decis să se stabilească în altă ţară
„Am luat decizia de a părăsi România în ianuarie 2017, din cauza instabilităţii politice şi economice, a corupţiei, a încercării noii puteri de a scoate ţara din civilizaţie şi de a o reorienta către Est”, spune Armin, care ezită încă între Paris şi Londra pentru a-şi muta familia. Nu există niciun indiciu că acest bărbat se află în situaţia de a emigra, având în vedere că este proprietarul casei sale, deţine un post bine plătit în domeniul noilor tehnologii şi are o familie fericită, remarcă Libération.
Luna viitoare voi fi în Germania
Privind norii prin geamul mare al biroului ei din cartierul de afaceri al Bucureștiului, Mirela este deja nostalgică: “Nu m-am gândit să plec, dar cu actuala putere situația a devenit imposibilă. Mi-am avertizat deja colegii că luna viitoare voi fi în Germania”.
La 35 ani, Mirela nu are profilul obișnuit al candidaților care pleacă din țară: Ea este inginer IT-ist, angajată într- companie mare, cu un salariu echivalent cu cel al omologilor săi occidentali, fluentă în trei limbi și a văzut aproape toată lumea. Dar decizia ei este deja luată și și-a găsit un post echivalent într-o companie din Frankfurt.
Să vedem ce vor face după ce vom pleca toți!
Anamaria, de 27 de ani, a lucrat operatoare la o companie de telefonie mobilă şi a emigrat într-o zi în Suedia, unde a luat-o de la zero, fără nicio urmă de regret, ca menajeră pe un vas de croazieră. „Nu mai vreau să particip la acest sistem. Odată ce toţi vom pleca, să vedem cine le va mai plăti salariile şi bacşişurile electorale”, afirmă ea.
Politica este principala cauză a acestui fenomen, comentează Libération
„PSD vrea să satisfacă promisiunile electorale, în timp ce tinerii vor locuri de muncă bine plătite, condiţii de viaţă şi o funcţionare instituţională demnă de cele mai bune ţări europene”, explică Dumitru Sandu, profesor de sociologie la Universitatea din Bucuresti. „România este în curs de trecere de la o migraţie euronavetistă la o migraţie de lungă durată, chiar definitivă, mai ales în cazul tinerilor cu diplomă”, continuă sociologul.
Liderii politici nu par a fi, însă, îngrijorați de plecarea masivă a celor mai strălucite minți ale țării, deja drenate de forța de muncă calificată și de medici. În 2017, România avea 36.000 de studenți plecați peste hotare și, potrivit portalului educației românești, 14.500 de elevi de liceu și-au exprimat dorința de a urma aceeași cale. Cifra este în continuă creștere, conform cotidianului Adevărul.