Eludarea unei persoane incapabile este infracțiunea pentru Cornelia R., o badantă de naționalitate română din localitatea italiană Cremona, a fost condamnată miercuri, 14 iulie 2021, la doi ani și două luni de închisoare după ce a primit cadou un apartament de la bătrâna asistată.
„Niciodată în viața mea nu m-aș fi așteptat să fiu nevoită să trec printr-un proces. Dacă știam, acceptam acea donație”, a spus Cornelia astăzi, în tribunal , citată de Cremona Oggi.
Publicația italiană nu precizează dacă pedeapsa va fi cu suspendare sau nu, dar specifică faptul că îngrijitoarea va trebui să plătească și o amendă de 1 200 de euro, plus o despăgubire către cei patru verișori ai bătrânei care au dat-o în judecată, în valoare de 500 de euro pentru fiecare.
Pe de altă parte, Cornelia era acuzată, în cadrul aceluiași proces, că ar fi convins-o pe Selene, pensionara de 84 de ani pe care o asista, să-i lase drept moștenire și suma de 100 000 de euro, precum și o poliță de asigurare în valoare de 15.000 de euro.
Pentru acest capăt de acuzare, din fericire, românca a fost găsită nevinovată, mai precizează sursa citată.
Era în anul 2014 când Selene a decis să o numească pe Cornelia moștenitoarea sumelor menționate mai sus, iar tribunalul a stabilit că bătrâna era în deplinătatea facultăților mintale la acea vreme.
La trei ani după aceea, în 2017, când pensionara a decis să-i doneze badantei apartamentul în care locuiau împreună, situat în cartierul Zaist din Cremona, nu ar mai fi fost lucidă în gândire, a constatat judecătorul.
Asta în ciuda mărturiei medicului de familie al Selenei, Lucia Tonghini, care a depus mărturie la proces susținând că bătrâna era conștientă de ceea ce făcea și nu avea probleme mintale.
Judecătorul a dat dispoziții, însă, să fie evaluată și poziția doctoriței, care ar fi semnat chiar și un certificat medical în acest sens pentru a dovedi că Selene era lucidă.
„Un fals ideologic”, l-a numit psihiatrul Sergio Monchieri, care a fost chemat la proces să depună mărturie, acesta declarând că bătrâna suferea de tulburări cognitive în 2017, când i-a donat româncei apartamentul.
Dar medicul de familie al pensionarei italiene nu este singura persoană care a declarat asta. Laura Genio, notarul care s-a ocupat de actele pentru donarea apartamentului, și Massimo Galli, notarul care a întocmit actele pentru testament, au declarat de asemenea că Selene nu avea probleme cognitive.
«Doamna Selene era perfect lucidă», a relatat Galli în tribunal. «Mi-a spus: „Fac asta fiindcă e cea care mă asistă în acest moment al vieții mele, pentru că îmi este alături”. Mi-a cerut să scriu fraza asta în testament. Și în acel moment mi-a arătat ce ordine este în casă. Pentru mine, capacitatea de înțelegere a lucrurilor a doamnei era evidentă. Și dacă aveam vreun dubiu, aș fi plecat și aș fi cerut mai multe informații medicului de familie», a mai adăugat el.
La fel și notarul Laura Genio a confirmat că Selene era perfect conștientă de ceea ce făcea.
«Doamna îmi spusese: „Prefer să-i rămână Corneliei, decât rudelor”», a spus ea în tribunal.
În ciuda acestor mărturii, însă, judecătorul a decis că bătrâna nu i-ar fi donat româncei apartamentul de bună voie, iar verișorii Selenei vor putea acum să intre în posesia imobilului.
Pe același subiect: