Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Române din Italia (ADRI) denunță modul în care presa italiană a prezentat cazul bătrânului din Vigonovo, „adus în pragul sărăciei de către badanta română”.
Îngrijitoarea nu a făcut altceva decât să-și ceară drepturile bănești cuvenite după ce a lucrat mai mulți ani la negru, dar presa italiană și-a concentrat subiectul pe efectele pe care sentința judecătorului le-a avut asupra bătrânului, neacordând atenție ilegalității comise de către acesta. „Articol scandalos! Lucrătoarea a muncit mult timp fără contract și fără nicio protecție din partea statului. Este practic o dezinformare”, a specificat Silvia Dumitrache atrăgând atenția că victima în cazul de față este badanta și nu pensionarul italian.
Cu mai puțin de o săptămână în urmă, mai multe publicații italiene au prezentat cazul lui Pietro Nucci, în vârstă de 90 de ani, căruia i-a fost blocat contul poștal pentru că are de plătit 13.235 de euro, în urma procesului cu fosta sa îngrijitoare.
Femeia, care a lucrat pentru italian aproximativ 6 ani, 7 zile pe săptămână, de la 8.30 la ora 21:00, s-a plâns că pensionarul nu i-a făcut un contract de muncă legal pe toată perioada și a fost nevoită să lucreze la negru 4 din cei 6 ani, iar salariul pe care l-a primit a fost mai mic în raport cu munca prestată.
Judecătorul a dat dreptate badantei, iar procesul s-a încheiat definitiv la 8 iulie 2020. Potrivit sentinței, Nucci trebuie să plătească îngrijitoarei 8.701 euro, la care se adaugă cheltuielile de judecată de 2.789 euro, plus TVA și taxe legale, totul pentru o sumă totală de 13.235 euro. Bani pe care bătrânul nu îi deține și astfel i s-a pus sechestru pe contul bancar.
O poveste deosebit de tristă din moment ce un bărbat de 90 de ani are acum astfel de probleme. Dar și un caz de exploatare și încălcare a drepturilor lucrătoarei, așa cum ține să sublinieze Silvia Dumitrache.
„Modul în care a fost transmisă știrea de unele organe de presă este scandalos”, a menționat președinta ADRI citată de Redattore Sociale.
«Judecătorul a aplicat legea, în fața căreia ar trebui să fim cu toții egali. Lucrătoarea și-a cerut și obținut drepturile după o perioadă îndelungată, în care a lucrat fără să fie plătită în mod corect, fără protecție din partea statului sau drept la pensie. Ar trebui tolerată și justificată exploatarea acestei lucrătoare de origine străină?»
«S-a spus mai întâi că ar fi româncă, apoi moldoveancă, de parcă nu ar fi fost nicio diferență: în acest fel ambele comunități sunt stigmatizate. Ne confruntăm cu o exploatare care generează ură între cetățeni și, mai ales, direcționată către cetățenele de origine străină. Pentru ce motiv s-a făcut referire la naționalitate încă din titlul articolului? Și mai întreb, femeia a fost interpelată de jurnaliști? De ce s-a evidențiat doar prejudiciul suferit de „bietul” bătrân?
Se incită la război între săraci, în timp ce rolul statului în protecția celor mai vulnerabili este uitat. În calitate de președinte al unei asociații românești din Italia, mi se pare o chestiune de onoare, demnitate și adevăr să iau atitudine împotriva acestui mod care nu este de a informa, ci de a dezinforma, de a manipula emoțiile oamenilor», a mai adăugat președinta Asociației Femeilor Române din Italia.
Pe același subiect mai puteți citi: Un bătrân italian a pierdut procesul cu fosta sa badantă, dar nu are de unde să-i dea banii care i se cuvin.