Mara Zandonà, o antreprenoare din Pordenone, regiunea Friuli-Venezia Giulia, a ajuns din nou în centrul unei controverse din cauza preferințelor sale discriminatorii.
După anunțul controversat de acum câteva luni, când căuta un chiriaș pentru apartamentul său „cu excepția copiilor și a animalelor de companie”, a stârnit o nouă dezbatere online aprinsă.
De această dată, ea anunța pe grupul „Sei di Sacile se…” că este în căutarea unei îngrijitoare pentru un vârstnic, dar în comentarii și celor care au contactat-o a specificat că dorește ca badanta să fie neapărat de naționalitate italiană.
Acest detaliu a ieșit pentru prima dată la iveală când o tânără, Vale, care s-a prezentat imediat la interviul de angajare, a observat că cerința naționalității italiene nu a fost specificată în anunț, ci a ieșit la iveală în cadrul întâlnirii. Acest lucru a generat acuzații de discriminare și tratament inechitabil pe baza naționalității.
Ca răspuns, o altă femeie de naționalitate străină a atras atenția în comentarii asupra Constituției italiene, care interzice orice formă de discriminare bazată pe religie, gen și bineînțeles naționalitate, în procesele de selecție a angajaților.
„Persoana care trebuie îngrijită este autonomă, dar din când în când devine agitată, nervoasă, folosește fraze urâte și jignitoare. De aceea a plecat ultima îngrijitoare pe care a avut-o, deși era o femeie capabilă”, a explicat Mara Zandonà.
„Într-o astfel de situație ai nevoie de o persoană care să înțeleagă bine limba, care să cunoască obiceiurile noastre, care să aibă răbdarea cuvenită, în schimb de multe ori ajung fete care nici măcar nu vorbesc italiana. Se prezintă toate dulcele și drăguțe, dar apoi…”, a mai adăugat ea.
Deci, Mara nu pare dispusă să renunțe la punctul său de vedere, ba chiar „data viitoare voi scrie italianissima și vreau să văd ce se întâmplă”, a transmis ea.
Cu locuința pe care a vrut să o închirieze, dar „fără câini sau copii” ce s-a întâmplat?
„Da, după două zile (după controversa privind anunțul), am închiriat-o unei femei din Calabria care lucrează la o fabrică și are o fată de 16 ani”, a adăugat antreprenoarea italiancă.
Mara Zandonà a mai povestit despre atitudinea sa fermă, inclusiv în ce-i privește și pe angajații săi:
„Am avut la un moment dat 50 de angajați și le-am interzis să se roage și să mănânce usturoi și ceapă: nu mai suportam respirația lor”. În ceea ce privește pauza de rugăciune, „puteau să se roage acasă, nu la locul de muncă unde erau plătiți pentru a munci”.