Testamentul olograf este testamentul pentru a cărui validitate se cere ca testatorul să îl scrie, dateze și semneze cu mâna lui. Testamentul este nul numai dacă nu sunt respectate aceste condiții de validitate la întocmirea lui. Poate fi făcut oriunde şi oricând dorește testatorul, fără ajutorul unei terțe persoane, spre deosebire de testamentul notarial în cazul căruia testatorul trebuie să apeleze la serviciile unui notar public. Spre deosebire de testamentul semnat în fața unui notar, testamentul olograf poate fi atacat mai ușor în instanță.
Despre testamentul olograf vorbește o badantă din Italia într-o scrisoare către avocatul Filippo Testa:
„Stimate d-le avocat,
Am fost multă vreme îngrijitoarea unui domn în vârstă care, din păcate, s-a stins din viață în urmă cu câteva zile. A fost mereu foarte lucid, deși avea peste 90 de ani. Nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii.
Printre hârtiile lui, în partea de jos a unei foi cu o rețetă medicală, am găsit trei rânduri, scrise de el, în care mă indica pe mine ca unică moștenitoare, cu data și semnătura sa.
Cele două nepoate ale defunctului, fiicele fratelui său, pregătesc actele de preluare a moștenirii. O moștenire care cuprinde diverse case și terenuri. Pot acele două rânduri scrise de defunct să împiedice nepoatele să moștenească averea unchiului lor?”
Răspunsul avocatului:
„Draga mea,
Ceea ce tu numești trei rânduri, scrise de mâna persoanei în vârstă a cărei îngrijitoare ai fost, reprezintă de fapt un testament valabil și autentic.
Potrivit art. 602 alin.1 cod civil, în fapt, testamentul este valabil dacă este scris în întregime, datat și semnat de mână de către testator. Se numește testament olograf.
Curtea de Casație a afirmat în repetate rânduri că singura cerință care trebuie respectată de testamentul olograf este ca acesta să fie în întregime scris de testator, semnat și datat de către acesta.
De asemenea, testamentul olograf este valabil chiar dacă foaia pe care este scris conține și alte înscrisuri, ale altor persoane, într-o altă parte decât cea ocupată de dispoziția testamentară (Curtea de Casație, sentința nr. 11733 din 5 august 2002).
Deci faptul că a fost scris pe o rețetă medicală nu atrage după sine nicio invaliditate, ceea ce aveți dvs. în mână este un testament real și puteți primi moștenirea defunctului, cu tot respectul față de cele două nepoate care nu pot contesta nimic pe motive de rudenie cu testatorul.
Ceea ce vă recomand, așadar, este să duceți testamentul la un notar, care va proceda la publicarea lui și vă va explica modalitățile prin care dumneavoastră, dacă doriți, veți putea accepta moștenirea care v-a fost cedată prin testament.”