Un comunicat cu privire la unele acte notariale false, care a fost publicat recent pe o pagină Facebook dedicată comunității românești din Malta și care era semnat de consulul șef al Consulatului român din Catania, Carmen Liliana Iacob, ne-a atras atenția și am cerut din partea instituției o confirmare cu privire la cele scrise în comunicat. Ca răspuns la solicitarea noastră, Secretariatul Consulatului de la Catania a confirmat următoarele:
„Referitor la mesajul dvs. din 6 februarie a.c., Consulatul României la Catania vă informează că mesajul ne aparține și a fost transmis pe cale oficială către asociațiile și parohiile românești din Sicilia și Malta, conform instrucțiunilor MAE de a informa comunitatea de români din zona competenței consulare.”
Conform informațiilor deținute de Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) și care au fost transmise de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, mai multe acte au fost întocmite și semnate în Italia, în special în regiunea Sicilia, dar și în Republica Malta, de către persoane care nu aveau calitatea de notar. În lipsa acestei funcții, documentele sunt considerate false, iar MAE trage un semnal de alarmă și invită cetățenii români să verifice cu atenție calitatea persoanelor la care apelează în acest scop.
Redăm în continuare comunicatul integral transmis de doamna Consul, Carmen Liliana Iacob:
„Vă transmitem că Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (U.N.N.P.R.) a informat MAE cu privire la acte notariale false instrumentate în Italia de persoane care semnează în calitate de notar fără a avea, însă, această calitate.
Din informațiile în posesia MAE, unele dintre persoanele care figurează ca părți în actele mai sus indicate au consimțit la întocmirea actelor în fața unei persoane care nu avea calitatea de notar public.
Așadar, atragem atenția asupra faptului că, în urma analizării documentelor false, rezultă că atât acte de partaj, cât și procuri prezintă apostilă, existând astfel suspiciunea că și apostilele aplicate reprezintă falsuri. În acest sens a fost sesizată și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din cadrul Ministerului Public.
Vă atenționăm că aceste documente false sunt lipsite de efecte juridice, dar și că persoanele care contribuie la întocmirea în fals a unor asemenea acte sunt supuși legii penale.
De asemenea, considerăm necesar a vă aduce la cunoștință dispozițiile art. 18 din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale, republicată, respectiv tipurile de acte notariale care pot fi îndeplinite în cadrul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale României în străinătate, precum și faptul că, pentru celelalte tipuri de acte care sunt exceptate din competența noastră consulară (acte juridice între vii cu efect constitutiv sau translativ de proprietate, acte privind alegerea, modificarea și lichidarea regimului matrimonial, procedura desfacerii căsătoriei și procedura succesorală) pot fi autentificate procuri cu ajutorul cărora actul va fi instrumentat, în țară, de către notarul public.
Totodată, precizăm că lipsa formei autentice a mandatului nu poate fi suplinită de aplicarea apostilei, aceasta atestând doar elemente care țin de persoana care a întocmit actul și anume veracitatea semnăturii, calitatea în care a acționat acesta sau, după caz, identitatea sigiliului ori a ștampilei aplicate pe acel act.
Cu stimă,
Carmen Liliana Iacob,
Consul”